Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Korisni saveti – evo zašto je dobro kupovati jelke sa busenom

Korisni saveti – evo zašto je dobro kupovati jelke sa busenom

Zdrava sadnica sa busenom u kučnim uslovima bi mogla da preživi više od 20 dana

2481
0
Foto: Pixabay

Novogodišnji praznici koji nam kucaju na vrata u nama bude osećaj sreće, radosti, vraćaju nas u detinjstvo kada smo sa nestrpljenjem čekali dan kada ćemo kititi božićnu jelku. Miris, dašak prirode i jedinstvena lepota je ono što krasi prirodnu jelku, a za praznike najbolje je uzeti onu sa busenom.

Kada čarolija prođe i prznici se završe jelku sa busenom posadimo i tako učinimo jedno dobro delo za našu planetu.

Zdrava sadnica sa busenom u kučnim uslovima bi mogla da preživi više od 20 dana

Specijalan uzgoj za praznike

Za novogodišnje praznike jelke sa busenom specijalno se uzgajaju i pripremaju.

“Apelujemo na građane da kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavaju seču mladih stabala četinara. U zavisnosti od visine, 1,2 do 2 metra, njihova cena iznosi od 1.500 do 2.000 dinara” kažu za Bolju zemlju iz JKP “Zelenilo-Beograd” i dodaju da se kod njih može kupiti smrča.

Kada se kiti jelka sa busenom potrebno je obratiti pažnju na ukrašavanje njenog vrha, kako se ne bi polomio ili oštetio. Vrh se može zaštiti tako što se uz vrh postavi olovka, pa se onda stavi ukras. Posebno je važno i to da se jelka udalji od izvora toplote, jer blizina grejnom telu može izazvati opadanje četinara.

Foto: Pixabay

Kako brinuti o jelci sa busenom

“Kako bi se jelka što bolje održala u sobnim uslovima, potrebno je da se redovno orošava, tj. prska vodom i zaliva odstajalom vodom sobne temprerature, kao i da se održava umerena vlažnost supstrata. Kada prođu praznici, drvo ne treba odmah iznositi napolje, već je potrebno da se obezvedi period prilagođavanja. Najbolje je jelku ostaviti u hodniku ili prostoriji koja nema grejanje “, objašnjavaju iz ovog preduzeća.

Kako izabrati dobro mesto za sadnju

Kada prođu praznici treba sačekati da uslovi za sadnju budu povoljni, da zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni Celzijusa.

„Jelku sa busenom građani mogu posaditi u svojim dvorištima, ali moraju da imaju na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato treba pažljivo odabrati mesto za sadnju. Moraju voditi računa i o tome da sadnice ne posade blizu objekata ili nadzemnih instalacija. Na ovaj način produžava se život četinara, a istovremeno svako od nas, utiče na povećanje broja stabala što je neophodno i korisno” navode iz JKP “Zelenilo-Beograd”.

Jelke sa busenom, ovog preduzeća mogu se kupiti u rasadnicima u Ulici Vojvode Stepe br. 405, Marije Bursać bb u Zemunu i na Kanarevom brdu – Borska bb.

Jelke sa busenom mogu se naći i u rasadnicima Javnog preduzeća za gazdovanje šumama “Srbijašume”:

  • Jela 
  • Dugoigličava jela
  • Kalifornijska jela
  • Kavkaska jela
  • Smrča
  • Bodljikava smrča
  • Duglazija
  • Pančićeva omorika