Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Zahvaljujući ljudima kao što je Zoran, jedemo PRAVI DOMAĆI, a ne KINESKI...

Zahvaljujući ljudima kao što je Zoran, jedemo PRAVI DOMAĆI, a ne KINESKI beli luk!

Do pre svega tri godine Zoran Milošević iz Šetonja kod Petrovca na Mlavi skoro ništa nije znao o belom luku, osim da je zdrav i ukusan proizvod.

582
0

On je uvideo da luk koji se proizvodi kod nas je daleko kvalitetniji i daleko ukusniji nego onaj proizveden u Kini. Kada je odlučio da će početi da se bavi uzgojem belog luka bio je svestan da mu niko neće pomoći, ali to ga nije obeshrabrilo, jer je bio svestan da se čovek može osloniti samo na sebe.

Seme uzgaja sam, bez problema, već tri godine zaredom, kupio je samo prvi put, a otada ga umnožava.

Pošto je beli luk sorta, seme može da se koristi bez problema iz merkatile, naravno, odabrane robe i kalibra.

Najbolje od svega – Zoran je došao na ovu ideju gledajući našu emisiju!

– Prve godine i nije prošlo baš tako dobro, ali ni loše. Kupio sam potrebne mašine, sejalicu, vadilicu i raščinjivač. Svi oko mene su bili sumnjičavi, jer je ovo novo u našem kraju, obično se seje žito ili detelina. Druge godine sam povećao zasad, a evo treće, koliko god luka da sam imao, ne bi bilo dovoljno koliko je tražen – kaže Zoran za Bolju zemlju.

Do prošle godine u njegovom mestu bilo je samo dvoje ljudi koji se bave uzgojem belog luka, a sada ih je čak petoro!

Milošević je vanredno vredan čovek, pedantan, odgovoran, i zapravo, uz malo sreće i nije mogao da omane. Uzgoj belog luka (koji se i dalje u 90% slučajeva uvozi iz Kine) traži samo malo odgovornosti, pogotovo u ovim krajevima, koji inače nisu povrtarski.

U snimku iz emisije možete videti da setva izgleda pomalo neujednačeno. Radi se o tome što je Milošević video da radne snage nema i da priča s belim lukom ima smisla samo ako je mašinska. Zato sejanje, razdvajanje čenova i vađenje radi specijalnim mašinama.

https://www.youtube.com/watch?v=zHWWKSqLyIs