Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Zamena LAGERA na tanjirači! Popravka i potencijalni PROBLEMI!

Zamena LAGERA na tanjirači! Popravka i potencijalni PROBLEMI!

1635
0

Tanjirače sa diskovima su kompletna linija agregata visokih performansi i velikih brzina agregata sa različitim radnim širinama u zavisnosti od potreba i veličina parcela koje se obrađuju.
Koriste se za ljuštenje, malčiranje, osnovnu i dopunsku obradu zemljita, obradu pre setve. Njihova upotreba je NEOPHODNA više puta godišnje.

Konstrukcija i raspored radnih tela osiguravaju visokokvalitetnu obradu zemljišta u različitim uslovima, što rezultuje povećanju godišnjeg kapaciteta, produktivnost u radu, kao i ekonomsku efektivnost u radu.

Konstatnim radom, dolazi do habanja delova i određenih problema u radu. Zato je potrebno svake sezone uraditi proveru, podmazivanje i zamenu LAGERA!

Lageri se nalaze u kućištu, najčešće su od metala, ma da su se ranije koristili lageri od drveta ali su danas skoro pa izbačeni iz upotrebe. Kućište koje je ispunjeno mazivom namenjeno je upravo za tu namenu, koje sprečava habanje i produžava rok trajanja lagerima.

Dva semeringa koja se nalaze u kućištu, su delovi koji prvenstveno štite lagere od zemljišta i prljavštine, ali kada se oni pohabaju, zemljište i razne nečistoće, ulaze u kućište i samim tim se lageri neuporedivo brže habaju.

Skidanje lagera se vrši posebnim ključem za tu namenu pod nazivom RADAPCIGER!

Ako zamenu lagera ne izvršite na vreme, može doći do habanja i oštećenja osovine, ili u najgorem slučaju blokadi diskova, što se kasnije znatno teže rešava!

Pred početak sezone, neophodno je izvršiti uvid na delove, njihovu zamenu i podmazivanje, odnosno pripremanje tanjirače za sezonu, radi se punjenje kućišta mazivom. Tovatna mast koja se najčešće upotrebljava u ovom slučaju je FOR 2.

U toku sezone, od samog proleća, kada krenu radovi, treba SVAKOG radnog dana pre početka rada, izvršiti podmazivanje i kontrolu!

foto: M. Stojanović
foto: M. Stojanović

Još jedna vrlo važna stvar!

Da bi se diskovi što manje uništavali, ratari sa iskustvom imaju običaj da napred, na prednjoj osovini stavljaju veći obim diska a na zadnjoj osovini manji.

 

M.S.