Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Zapadni traktori: Zašto se kod nas servis traktora radi na 250 radnih...

Zapadni traktori: Zašto se kod nas servis traktora radi na 250 radnih sati, a na zapadu na 500 radnih sati?

1399
0

Bez obzira da li planirate da kupite nov ili polovan zapadni traktor, ili ste već uveliko vlasnik, recimo traktora CLAAS ARION od 160 konjiskih snaga, mi vam ovde nudimo par korisnih saveta i odgovore na neka česta pitanja.

Zašto se na zapadu servis traktora radi na 500 radnih sati, a servis u Srbiji na 250 radnih sati? Da li postoje stvari koje možete vi sami da uradite sa novim zapadnim traktorima? Da li postoje neke stvari na kojima možete da uštedite? Koji su to delovi u traktoru koje morate da zamenite originalnim? – su samo neka od pitanja na koja ćemo mi da vam damo odgovor.

Zapadni proizvođači proizvode kvalitetne, ali i skupe traktore. Novi, recimo New Holland, Fendt, John Deere, traktor u Srbiji retko da koji poljoprivrednik može da priušti, već se pre odlučuje za kupovinu polovnog traktora sa zapada.

servis zapadnih traktora
Pročitajte i: DIFERENCIJALI NA MODERNIM TRAKTORIMA: zašto je njihova popravka skupa?

Bez obzira da li je u pitanju nov ili polovan traktor sa zapada, u Srbiji se servis ovih traktora vrši češćše nego tih istih traktora u Nemačkoj (iako su u pitanju traktori sa dizel motorom III i IV generacije). Zašto je to tako pitali smo Atilu Nađa, stručnjaka za traktore, koji kaže:

,, Kod nas je obično problem gorivo, jer ima dosta sumpora u njemu i čim se sipa već novo ulje u njega, nakon 30-ak do 40-ak sati kao da je traktor napravio već 250 radnih sati… Gorivo utiče i na injektore, dizne… Takođe u kratkim intervalima treba da se menjaju filteri.“ – objasnio je Nađ, i dodao da ukoliko traktor nema fabrički ugrađeni separator, da se obavezno ugradi.

Svrha separatora je da izdvaja vodu iz dizel goriva i da na taj način obezbeđuje osnovnu zaštitu motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Zanimljivo je da se kvalitet goriva razlikuje i po različitim oblastima u Srbiji. Pa tako, u Banatu dizne i pumpe za gorivo traju kraće nego u Bačkoj.

Kako biste sačuvali dizne koristite gorivo sa proverenih pumpi – izbegavajte pumpe sa starim rezervoarima, kao i one koje se retko čiste. Takođe, gledajte da kupujete gorivo onda kada dođe cisterna, a ne pre nego što dođe cisterna (dakle kupujte sveže gorivo).

Servis, kao što mu i samo ime kaže, podrazumeva mnogo ozbiljnije intervencije, pa ga za razliku od malog servisa ne možete obaviti bez konsultacije sa ovlašćenim serviserom, ali isto tako morate pratiti i preporuku proizvođača traktora.

Filter za ulje ne morate da kupite original i možete ga nabaviti po upola cene. Međutim, ono za šta nema zamene, kod CLAAS-a ali i nekih drugih zapadnih traktora jeste antifriz sa oznakom G12 (pogotovo kod menjača i hidraulike). Upotreba svakog drugog ulja, osim preporučenog, značajno može da smanji životni vek traktora.