Zaplena nelegalnog duvana u Mačvanskom okrugu

  667
  0

  U pet sela opštine Bogatić u Mačvanskom okrugu otkriveno je i uništeno 32 hektara nelegalnog zasada duvana.

  Duvan može da se uzgaja samo uz ugovorenu proizvodnju i na tačno utvrđenim površinama, a upućeni u crno tržište kažu da je zarada od rezanog duvana čak veća od šverca narkotika.

  U prvih 10 meseci ove godine u mačvanskom kraju zaplenjeno je nelegalnog duvana i cigareta, u vrednosti preko 30 miliona dinara – zajedničkom akcijom Ministarstva poljoprivrede, policije i Ministarstva pravde. Snimanje iz vazduha, merenje katarskih parcela i kontrola ugovora nastavlja se i naredne godine.

  Od početka godine policija je zaplenila 77 tona duvana u listu i 2 i po tone rezanog duvana, a oduzeto je i 11 ručno pravljenih mašina za rezanje, 5 presa i digitalnih vaga za merenje.

  Kazne za proizvođače po prekršajnim prijavama su od 5 do 100. 000 dinara, a za šverc duvana u zakonu je propisana i kazna zatvora do 5. godina i novčana kazna do 800.000 dinara. Sav nelegalni duvan uglavnom završi van granica Srbije, a neznatne količine se mogu naći na pijacama (ispod tezgi).

  Prosečna cena duvana, kako kažu proizvođači u Mačvi, ove godine se kretala od 250 do 260 dinara po kilogramu, rezan duvan se prodavao za oko 13 eura, a duvan u listu od 3 do 5 eura, dok se na crnom tržištu zarada po kilogramu kretala od 1.000 do 1.500 dinara po kilogramu.

   

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay