Naslovna Vesti ZARADITE PRISTOJNO OD POLJOPRIVREDE: Mesečna zarada veća od 50.000, a ne morate...

ZARADITE PRISTOJNO OD POLJOPRIVREDE: Mesečna zarada veća od 50.000, a ne morate mnogo da se pomučite! (FOTO)

821
0

Ni ne slutimo koliko je bavljenje poljoprivredom unosno, pa tako nikada ne bismo rekli da određeni poslovi donose pristojan izvor prihoda.

Naime, sakupljanje lekovitog bilja i šumskih plodova može da bude unosan posao na kučajskim planinama kod Despotovca, ali naravno i na drugim brdovitim predelima naše zemlje.

Odličan primer dao je Borivoje Bora Milenković (68) iz Ćuprije koji se prvenstveno bavio drugim granama poljoprivrede, a onda je shvatio da od sakupljanja lekovitog bilja i šumskih plodova može lepo da se živi. Milenković prodaje lekovito bilje preduzećima u Gornjoj Mutnici kod Paraćina i Žitkovcu kod Aleksinca, koji ga dalje prerađuju i izvoze u inostranstvo, gde je veoma na ceni.

Po rečima poljoprivrednika iz Despotovca, neke biljke sam suši, dok određene prodaje otkupljivačima u svežem stanju, poput sremuša, koji mora da se preda istog dana, jer već sutradan počinje da žuti.

Poslednjih godina aktuelan je sremuš i na kučajskim planinama postoje velike prirodne plantaže ove biljke.

cvet hajdučke trave
cvet hajdučke trave

Pored sremuši postoji još unosnih biljaka za sakupljanje: cvet lipe, hajdučka trava, kopriva, kantarion, divlji origano, bokvica, šipurak, zova, lipa, glog, egzotično bilje kao što je milogled i lazarkinja.

Idealan prostor za sakupljanje lekovitog bilja su kučajske planine, a za cvet zove obala reke Morave. Lekovito bilje se sakuplja skoro cele godine, od februara, kada se bere bršljen, dok ne padne sneg, kada se beremo plod gloga – otkriva sakupljač lekovitog bilja.

Smatra da je naša zemlja bogata lekovitim biljkama, ali i pored toga što se dobro plaća, nema dovoljno ljudi koji bi sakupljali bilje:

Ukoliko želite da zaradite novac u poljoprivredi, a ne znate na koji način, nudimo jednu od mogućnosti koja će vam se sigurno isplatiti.

 

Bolja zemlja