Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Zasad lešnika koji rađa punih 30 godina!

Zasad lešnika koji rađa punih 30 godina!

1065
261

Milan Milovanov iz Stapara, u Bačkoj, je s kraja 80-ih godina podigao plantažu lešnika. Punih 30 godina lešnik rađa, daje izdanke, živi, i donosi prihod.

Ono što je zanimljivo je da je reč o lešniku koji nije kalemljen. Nego ga Milan svake godine reže, i tako je dobio formu stabla (iako u prirodi lešnik raste kao žbun). Prednosti gajenja lešnika u stablu su, kako navodi Milan, mnogostruki – lakše održavanje plantaže i kupljenje, lakše se obrađuje i, što je najvažnije, daje izdanke. Naime, na ovakav način svaki izbojak je nova sadnica. U suprotnom da je lešnik kalemljen izbojci bi bili od mečije leske (neupotrebljivi za bilo šta osim za podlogu).

Plantažu lešnika održava kombinacijom podrivanja, tanjiranja i freziranja. Jedini deo koji ne može da obradi na takav način je uz samo stablo a tu ne sme da koristi ni herbicide, ni za kontrolu korova, jer od svakog izbojka dobija novu sadnicu koju kasnije prodaje.

Veći deo posla na ovoj plantaži se radi mašinski. Milan koristi berač za kukuruze, kojeg je malo modifikovao i napravio tako da sa njim obrađuje. Uz to koristi i kultivator za finu obradu. Azotno đubrivo predstavlja osnovu, što samim tim znači da je đubrenje ovde obavezno.

Što se tiče rodnosti i prihoda od zasada lešnika, Milan se ne žali. Godišnje proda oko 2000 sadnica po 2 eura  po sadnici.