Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Zaštita trešnje i višnje posle berbe

Zaštita trešnje i višnje posle berbe

966
0

Trešnja i višnja predstavljaju vrlo profitabilne voćne vrste zahvaljujući relativno malim troškovima proizvodnje, mogućnosti mehanizovane berbe i brzom sazrevanju, čime se obezbeđuje smanjen rizik od oštećenja grada i visokih letnjih temperatura.

Trešnja ima izražen sezonski karkter potrošnje i najviše se koristi u svežem stanju. Višnja, kao visokodelikatesno voće predstavlja značajnu sirovinu za preradu i izvoz na međunarodno tržište. Trenutno berba ovih voćnih vrsta je završena ili se privodi kraju. Oslobađanje biljke kao roda već krajem juna omogućava nesmetano formiranje rodnih pupoljaka za narednu godinu.

Ali, da nije sve tako jednostavno u ovoj proizvodnji podseća nas gljiva Coccomyces hiemalis, prouzrokovač pegavosti lišća. Mrka pegavost lista višnje i trešnje je jedna od najopasnijih bolesti jer izaziva prevremeno opadanje lista tokom leta, koje može dovesti do ponovnog cvetanja voćaka u tekućoj sezoni. Ukoliko do cvetanja i ne dođe rod u narednoj godini će biti izuzetno umanjen jer se biljka nije dobro pripremila za zimski period i nije imala list kojim bi hranila sebe i rodne pupoljke.

Za sprečavanje konidijskih infekcija u toku leta i smanjenje infekcionog potencijala za narednu godinu, nakon završene berbe potrebno je uraditi tretman preparatom Odeon. Koristi se u količini 2kg/ha (20 g u 10 l vode), dva puta u razmaku od mesec dana (jul – avgust).

Pored mogućnosti pojave bolesti, jedan od redovnih problema u proizvodnji trešnje i višnje su rđaste grinje. U toku ove godine uočena je u mnogim voćnjacima, ali zbog blizine berbe i poštovanja karence, nije bilo mogućnosti suzbijanja. Njeno prisustvo i ishrana uzrokuje bronziranje naličja listova, koje se uvija ka unutrašnjosti, smanjenu fotosintezu i prevremeno opadanje.

Sprečavanje daljeg oštećenja može se postići primenom preparata Amon 020 EW, dva puta u razmaku od sedam dana. Amon 020 EW se koristi u količini 1,2 l/ha (12 ml u 10 l vode), tretman treba da se radi predveče ili tokom noći.

Ukoliko imate dodatnih pitanja o zaštiti voća obratite se našim stručnjacima na telefon 011/7852 – 767.

Dipl.inž. Jovanka Petrović
Chemical Agrosava