Naslovna Vesti Zaštita životne sredine : Vodite računa o svom otpadu na parcelama!

Zaštita životne sredine : Vodite računa o svom otpadu na parcelama!

642
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Koliko puta smo prolazeći pored puta, u njivi, livadi primetili bačene flaše pesticida, prazne džakove mineralnih đubriva i još kojekakve otpatke. Često se ovaj otpad ne odlaže na propisano mesto, već ljudi imaju naviku da po završenom poslu, bace u svojoj ili susednoj parceli!

Šta uraditi sa praznom ambalažom pesticida i raznim drugim otpacima?

Ovo se treba što više potencirati, kako bi svest o tome rasla, kako među poljoprivrednicima, tako i kod svih ostalih građana, da vode računa o zaštiti životne sredine i odlaganju svog otpada.

Kada govorimo o tom nepravilnom odlaganju otpada na parcelama, treba napomenuti jednu od najbitnijih stvari a to je:

Sve prazne flaše pesticida odložiti u plastične vreće i obratiti se vašem distributeru.

Postoje razne akcije sakupljanja ambalažnog pesticidnog otpada na teritoriji Republike Srbije u okviru Agencije za ruralni razvoj. Godišnje se prikupi više od 20 tona otpada, prikupljanje se obavlja po opštinama i selima. Zamislite da se sav taj otpad nalazi u prirodi? Kako bi izgledala ta priroda?

Cilj ove akcije je, kako kažu organizatori, da pomenuta ambalaža ne završi u komunalnom otpadu, divljim deponijama ili kanalima, već da se na pravilan način deponuje i uništi.

Ovakav otpad se nesme nikako zakopavati u polju, bacati u rekama, bacati u kontejnere, spaljivati, ponovo koristiti. Ovo je vrlo specifična kategorija otpada o kojoj se mora posebno voditi računa da ne bi došlo do zagađenja.

Kada sledeći put prskate, dobro razmislite gde ćete odložiti ambalažu!

 

M.S.