Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo ZAŠTITIMO PČELE!

ZAŠTITIMO PČELE!

372
0

Ajnštajn je odavno zaključio da bi čovečanstvo izumrlo za 4 godine od eventualnog nestanka pčela. Nekada najveće istine ne vidimo čak i ako su nam pred očima. Neki od nas ne znaju a oni koji znaju zanemaruju tu činejnicu, ali pčele su glavni oprašivači, tako da čak 80% biljaka oprašuju upravo pčele. Zbog toga ukoliko bi pčele nestale izumrlo bi oko 20 000 biljaka što bi imalo nesagledive posledice na svet.

Korist pčela je višestruka, jer osim meda one sakuplaju i polen, propolis, matični mleč i pčelinji otrov koji se koristi u lekovite svrhe. Dakle na ovo otpada 20% pčelinjeg rada dok je ostatak vezan za oprašivanje.

Zbog toga ne bi trebalo biti bahat kada su tretmani u pitanju i trebalo bi voditi računa o prskanju insketicidima i upotrebljavati one koji su neškodljivi za pčele.

Važno je pre svakog prskanja najaviti pčelarima da se spremaju tretmani na većim površinama (voćni zasadi i tretmani na otvorenom) kako bi na vreme zatvorili svoje pčele. Često se dešavalo da nastane pravi pomor pčela usled neadekvatnih tretmana, što je svakako velika šteta koja povlači i čitav niz drugih posledica.

Za ovakve stvari još uvek nisu predviđene odgovarajuće zakonske mere – kazne, a li i ako se donese takav zakon pitanje je koliko će se on i poštovati jer se nesavesni počinioci ovakvog i sličnih zločina, mahom oglušuju o sve zabrane i kazne a to je posledica što se svi zakoni koji se donesu ne sprovode onako kako bi trebalo, već sporadično od slučaja do slučaja, pa tako onaj koji nema dobra poznanstva najčešće i plati i za sebe i onog koji je potegao svoje veze i često prošao nekažnjen.

 

G.V.