Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Zaštitite svoje pčelinjake od GLODARA!

Zaštitite svoje pčelinjake od GLODARA!

1279
0

Za pčelare sezona je možda završena, ali ne i za glodare koji bežeći od hladnih talasa nalaze sklonište i hranu u toplim košnicama. Rovčice i miševi, predstavljaju najveći problem pčelarima koji su već zazimeli svoje košnice. Miš načne saće, pravi gnezdo, jede čak i pčele i tako napravi nepopravljivu štetu u košnicu, zbog koje najčešće dođe do uginuća celog društva.

Rovčica naročito voli da se hrani pčelama, a njeno prisustvo je lako prepoznatljivo po ostacima krila na letu košnice. Sličan nered pravi i miš. Pojedini pčelari, kad primete prisustvo miša, otvaraju košnicu, ukoliko je napolju više od 10 stepeni temperatura i pokušaju da isteraju miša.

Jedan od načina da se spreče upadi glodara jeste postavljanje češljeva od metala ili plastike na leto košnice, koji ne smetaju toiko pčelama, ali onemogućavaju ulaz nezvanim gostima. Međutim, pošto je primećeno da metalni češljevi mogu oštetiti krila pčelama, pojedini pčelari stavljaju žičane mreže ili rešetke u košnicu tolikih razmaka između, da pčela može nesmetano da prođe. Ova rešetka, može biti dobro odbrambeno sredstvo protiv leptira medojeda i zolja koji takođe znaju da napadaju pčele.

Važno je da se u toku zime pazi da se otvori na češljevima ne zablokiraju sa mrtvim pčelama i tako spreče izlet živim.

Spoljna zaštita od glodara mogu biti i razni otrovi postavljeni na pčelinjaku ili lepak na koji bi se rovčila uhvatila, ali ako ne možete da nađete delotvoran u poljoprivrednim apotekama, onda se obratiti pet šopovima. Možda je nekoga nasmejalo, ali mačka je, razume se prirodan čistač ove štetočine.

Ranije smo pisali o uzimljavanju pčela, pa ukoliko ste vaše pčele ostavili sa dovoljno hrane i zaštitili vaše košnice na gore nabrojane ili na neki svoj način, možete sa oduškom da dočekate sledeću pčelarsku sezonu.

 

Julijana El Omari