Naslovna Vesti Zašto đubrenje MALINA OVČIJIM stajnjakom daje NAJBOLJE REZULTATE?

Zašto đubrenje MALINA OVČIJIM stajnjakom daje NAJBOLJE REZULTATE?

4785
0

Malina traži propustljiva zemljišta, slabo kisela i bogata humusom. Ako je zemljište siromašno hranljivim materijama i nedovoljno obezbeđeno humusom, neophodno je tokom jesenje duboke obrade rasturiti određenu količinu stajskog i mineralnog đubriva. Mnogi, prednost daju, upravo ovčijem đubrivu.

„Ja sam se informisao i shvatio da je ovčiji stanjak mnogo jači od goveđeg i razlikuje se njeno delovanje na biljku, u odnosu na goveđi, iako je ove godine zbog vremena rod maline podbacio, kaže za Bolju zemlju Žika Miljković iz Guriševaca.

Najbolje unositi stajnjak s jeseni

Ovaj poljoprivrednik ima 50 ari pod malinom i isto toliko ovaca sjeničke pramenke, čiji stajnjak koristi za đubrenje svog malinjaka. Za hektar malinjaka prilikom zasnivanja zasada potrebno je od 30 do 50 tona dobro zgorelog stanjaka.

foto: J. El Omari, Žika Miljković đubri svoj malinjak samo ovčijim stajnjakom
foto: J. El Omari, Žika Miljković đubri svoj malinjak samo ovčijim stajnjakom

„Najbolje je đubriti ujesen da bi sneg i kiša natopili nađubrenju zemlju. Valja zafrezrati, ali ja ne mogu, nemam mogućnosti jer vezujem malinu na proleće, sad je spuštena. Frezirati je najbolje u jesen, jer će se na taj način što bolje uneti đubrivo u zemlju. Manje vetri stanjak zimi i s jeseni, nego kad bi s s proleća unosilo“, kaže naš sagovornik.

Stanjak zgoreva godinu i po dana od ovaca koje su na ispaši

Prosečano, 10 tona sagorelog stajnjaka sadrži oko 1800 kilograma organske materije; 60 kilograma kalijuma, 45 azota i 20 fosfora. Malina u rodu upravo najviše koristi kalijum, zatim azot i fosfor. Na primer, iskoristivost ovčijeg stanjaka u prvoj godini je 50% i za 10 odsto veća nego goveđeg. Međutim, povoljno je unositi ovčiji stajnjak svake treće, a goveđi svake četvrte, zbog ravnomernog opadanja iskoristivosti.

foto: J. El Omari, za malinu najbolji je ovčiji stajnjak
foto: J. El Omari, za malinu najbolji je ovčiji stajnjak

 

„Ja đubrim sa ovčijim stajnjakom koji stoji najmanje godinu i po dana da zgori, tačnije unosim 20 tona stanjaka koji napravi 50 ovaca za godinu dana. Moje ovce su uglavnom na ispaši“.

Kada maline stignu na rod, za osnovno đubrenje dovoljno je od 15 do 20 tona po hektaru i dodatak NPK đubriva uz savet stručnjaka i obavljenju analizu zemljišta, kako prilikom zasnivanja zasada, tako i svake rodne godine.

 

J.E.