Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo ZAŠTO I KAKO JE NAJBOLJE SMANJITI I SUZBITI MUVE NA FARMI?

ZAŠTO I KAKO JE NAJBOLJE SMANJITI I SUZBITI MUVE NA FARMI?

810
0

Iako muve ne ,,ujedaju“, pogotovo naše „domaće“, one nisu samo dosade koje nam ne daju mira i stalno sleću na nas, već su i prenosioci bolesti i odgovorne su za kontaminaciju hrane. Muve su glavni prenosnici malarije, salmonele, tuberkoloze…

Na jednoj muvi može da bude prisutno i do 50 miliona bakterija. A osim što predstavljaju opasnost po nas ljude, muve predstavljaju opasnost i po životinje. Sama po sebi, muva ima jako veliki epidemiološki, sanitarni, zdravstveni i ekonomski značaj na jednoj farmi.

Image by Andreas from Pixabay

Kada govorimo o mlečnom govedarstvu, sama najezda muva na jednoj farmi može da smanji prinose mleka od 5 do 10%. Takođe, velika populacija muva kada se javi na farmi, izaziva povećano kretanje svinja u objektima koje su poluotvorenog tipa, gde se svinje više kreću, pa je i potrošnja hrane veća.

Zanimljivosti o muvama

1. Većina muva preživi u proseku 21 dan. A tokom svojih kratkih života uzimaju različite oblike.

2. Bebe muve nazivaju se larve, a poznatije su pod imenom crvi.

3. Muve će se brže izlegnuti i rasti što je toplije.

4. Kao i većina ljudi i muve su zauzete danju, dok su noću neaktivne – naročito kada je sunčano i toplo.

5. Muve su u stanju da prime skoro sedam puta više informacija u sekundi nego čovek. Naime, muvama, psima i još ponekim životinjama vreme teče sporije, nego nama ljudima. (Nacionalna geografija Srbija)

6. Za sedam dana jedna ženka može da položi do nekoliko hiljada jaja iz kojih se izleže nekoliko hiljada jedinki koje prave probleme na farmi.

Image by Beverly Buckley from Pixabay

Gde i kako uništavati muve?

1. Zootehnička mera – da se stajnjak drži što dalje od objekta.

2. Prevrtanje stajnjaka barem jednom nedeljno i dobro pozicioniranje stajnjaka.

3. Jedna od jeftinijih varijanti jeste da farmeri koriste hemiju koja je na bazi piretroidnih insekticida ili nikotoidnih insekticida . Ovi insekticidi mogu da se prskaju u prostore koji su neporozni (neupijajući), kao što su: plastika, lakirano drvo, džakovi od veštačkog đubriva. Recimo, poprskate džak ili najlon insekticidom i ostavite ga na osunčani deo objekta (farme). Bilo koja vrsta insekticida može da se pomeša u nekom desetoprocentnom rastvoru sa grožđenim šećerom, fruktozom, može da se doda aroma karamele ili vanile.

Image by Christel SAGNIEZ from Pixabay

O tome kako da suzbijete muve na farmi poslušajte u narednom video prilogu iz emisije Bolja zemlja klikom OVDE – gost emisije je diplomirani veterinar Nikola Simić.

Z.S.