Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Zašto i kako se sakuplja pčelinji otrov (apitoksin)?

Zašto i kako se sakuplja pčelinji otrov (apitoksin)?

1896
0

Tehnika i tehnologija, kao neizostavan deo u svim oblastima ljudskog delovanja, svakim danom postaje sve razvijenija i složenija. Isto je u oblasti pčelarstva, gde je čovek uvideo veliki potencijal i isplativost sakupljanja polena, propolisa, dobijanja meda i sl.

Uz pomoć saznanja dostupnih na Internetu i stručne literature, Goran Stanojević iz Smederevske Palanke, po struci elektroničar, je 2013.godine izradio sopstveni uređaj za sakupljanje pčelinjeg otrova (apitoksina). Ovaj jedinstveni uređaj za sakupljanje pčelinjeg otrova zabeležen je i od strane snimatelja emisije Bolja zemlja.

U našoj zemlji, nažalost, ne postoji zakonska regulativa za plasman pčelinjeg otrova i ljudi, generalno, malo znaju o važnosti ovog proizvoda.

Naime, pčelinji otrov u kontrolisanim količinama je veoma koristan po ljudsko zdravlje. Naučno je dokazano da apitoksin smanjuje koncentraciju holesterola u krvi, normališe arterijski pritisak, sprečava pojavu aritmije, smanjuje rizik od tromba, reguliše probleme vezane sa stenokardijom. A čoveku obezbeđuje miran san, unutrašnji psihički mir, raspoloženje i voljnost.