Zašto je loše veštačko osemenjavanje ovaca?

  1548
  0

  Veštački način osemenjivanja, kako tvrdi stručnjak za stočarstvo iz PSSS Kragujevac Goran Joksić, ne bi trebalo primenjivati. Naime, tada se dobija nekontrolisana oplodnja jajnih ćelija, tj. može da dođe do preteranog broja jagnjadi.


  “Ovca se iscrpi, često se dešava da dođe do nekih anomalija, i kod ovce i kod jagnjadi.” – izjavio je Joksić.

  Laparoskopsko osemenjivanje, odnosno direktno osemenjivanje u matericu je dosta skup. Problem je u tome što se njime ne može kontrolisati kvalitet jagnjadi, ni ovaca. Zanimljivo je da je osemenjivanje ovaca svežom spermom u 60 do 80 odsto uspešno, dok je u duboko zamrznutom svega 30 odsto.

  S druge strane, veštačko izazivanje estrusa može da dovede do hormonalnog poremećaja. Jer kako je izjavio Joksić, “sunđerčići koji se stavljaju, umaču se u hormone, te se na taj način veštački izaziva indukcija i nije toliko uspešno koliko se misli, niti je zdravo za životinju.”

  Joksić se zalaže za prirodan način povećanja stada. “Moja preporuka je da se ovnovima koji su u parenju doda dva ili tri sirova jaja dnevno i poneka šargarepa, jer jaja imaju dosta tokoferola, hemijskog jedinjena na bazi vitamina E, a poznato je da je šargarepa bogata upravo ovim vitaminom, pa će broj spermatozoida biti kod ovna veći i broj oplođenih jajnih ćelija kod ovce“, predlaže Joksić.

   

  Prethodni tekstČadež – Zapadnobački okrug obiluje privrednim potencijalima
  Sledeći tekstKako da pripremite papriku za ajvar?