Zašto je na njivama sve manje humusa?

  607
  0

  Prvi razlog zbog kog je došlo do promene u sadržaju humusa na našim njivama je sve manji broj proizvođača koji se bave stočarstvom. Osim, manje količine đubriva, većina stočara je prešla na tečni stajnjak koji ne utiče na sadržaj humusa u zemljištu.

  Drugi razlog, smanjenja humusa, je paljenje žetvenih ostataka. Naime, jedan od načina za povratak organske materije, odnosno humusa, je zaoravanje žetvenih ostataka, a ne paljenje istih. Ogledi su pokazali da se kapacitet zemljišta za vodu uz zaoravanje žetvenih ostataka značajno povećava. Zaoravanjem se, naime, stvaraju ozbiljne zalihe vode, i do 26 litara vode više po kvadratnom metru, koje u julu mogu da spasu biljke od suše.

  Zabrinjavajuće je da je pre pedeset godina sadržaj humusa na vojvođanskim njivama bio je od četiri do šest odsto, a danas je na 40 odsto njiva sadržaj humusa tek jedan do tri odsto.

  Struka i nauka bi trebalo da daju rešenje za ovaj problem, kako piše RTV. Mora se apelovati na svest poljoprivrednih proizvođača koji trebaju da delaju u interesu očuvanja kvaliteta zemljišta. Ukoliko država sufinansira proizvodnju energije iz biomase, u tom slučaju je i isplativa.

  Izvor: RTV