Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo ZAŠTO je silaža neophodna u intenzivnoj stočarskoj proizvodnji i KADA je pravo...

ZAŠTO je silaža neophodna u intenzivnoj stočarskoj proizvodnji i KADA je pravo vreme za siliranje?

645
0

Pripremanje silaže obezbeđuje dobru i kvalitetnu hranu u ishrani goveda, a pritom povoljno utiče na ekonomsku dobit! Postoji nekoliko stvari na koje treba posebno obratiti pažnju prilikom siliranja kukuruza.

Vreme siliranja kao jedan od bitnih momenata ide kasnije, pre toga, moramo obratiti pažnju na izbor hibrida! Stvari se moraju poređati hronološkim redom.

Hibrid kukuruza namenjen za siliranje, mora imati izražene genetske predispozicije koje ga kvalifikuju za tu namenu. Biomasa, visok sadržaj proteina, ma da je takođe veoma bitna stvar da hibrid ima usklađen odnos stabljike i kllipa.

Takvih hibrida je izuzetno malo, najčešći problemi sa kojima se poljoprivrednici susreću u vezi sa silažnim hibrida je upravo u tom skladu, jer se dešava da je stabljika dominantna u odnosu na klip koji često ne ispunjava očekivanja, a to rezultuje manjoj količini proteina, pošto je silaža siromašna ovim materijama.

Po hronološkom redu, dolazimo do VREMENA SILIRANJA!

Najpogodnije vreme za siliranje stabljike kukuruza je kada je klip u prelaznom stanju, između mlečnog i voštanog stanja, odnosno kada se suva materija kukuruza kreće otprilike oko 30%. Takođe, veoma važno i neizostavno, moramo spomenuti da stabljika ne sme da izgori, tj. izgubi zelenu boju a sa tim i veliki procenat vlažnosti i hranljivih materija.

Ravnomernije sabijanje, bolji uslovi za vrenje – kvalitetna SILAŽA!

Da bi došli do krajnjeg proizvoda siliranja, kvalitetne silaže, vlaga bi trebalo da iznosi 70%, a dužina odrezaka jako sitna. Pored sadržaja proteina, jako je bitno prisustvo celuloze, koje je izuzetno važno u procesu varenja životinja i apsorpcije hranljivih materija.

Obzirom na vremenske uslove tokom ove godine, očekuju se solidni prinosi silirane mase!

 

 

M.S.