Naslovna Vesti ZAŠTO KROMPIR U VRANJU KOŠTA 40, A U BEOGRADU 80 DINARA!?

ZAŠTO KROMPIR U VRANJU KOŠTA 40, A U BEOGRADU 80 DINARA!?

411
0

Zavod za statistiku uporedio je cene poljoprivrednih proizvoda u prodavnicama i na pijacama i došao do zaključka da je najeftiniji krompir u Vranju, 40 dinara, a najskuplji u glavnom gradu Srbije, 80 dinara.

Pored krompira, na primer crni luk je naskuplji u Sremskoj Mitrovici, 110 dinara, dok ga u Nišu možete kupiti po ceni od 60 dinara po kilogramu.

Stručnjaci tvrde da je cena određena na osnovu ponude i potražnje. Između ostalog, proizvodi su jeftini tamo gde nestaju, a potom bitnu ulogu igraju i troškovi transporta i ostali troškovi.

Ne smemo zaboraviti i da konačna cena zavisi i od kupovne moći stanovništva, pa su tako cene u južnijim krajevima niže, jer je u tom delu Srbije i kupovna moć niža.

Takođe, faktor koji utiče na cenu je struktura poljoprivrednih proizvoda i struktura gazdinstva. Dosadašnja praksa pokazuje da u Srbiji dominiraju manja gazdinstva, u proseku od 5,4 hektara koja u najvećem broju slučajeva nisu udružena.

S tim u vezi, proizvođači proizvode manje količine koje mogu prodati samo na lokalnim tržištima.

Nešto drugačija situacija je u Vojvodini gde imamo nešto krupnije proizvođače, koji se više udružuju nego na jugu.

Međutim, kada se vratimo na početak teksta, ne postoji disproporcija cena samo kada su krompir i crni luk u pitanju, slična situacija je i sa jabukama. Njih na jugu Srbije možete kupiti za 40, dok u Beogradu za 80 dinara.

 

Bolja zemlja