Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija ZAŠTO NE TIFONI? Šta je važno znati kod navodnjavanja linearima! (VIDEO)

ZAŠTO NE TIFONI? Šta je važno znati kod navodnjavanja linearima! (VIDEO)

673
0

Kako bi trebalo da izgleda moderno navodnjavanje u danima nakon žetve? –pitanje je na koje je dipl. Inž. Vladisalv Samardžić, poznati stručnjak za melioracije iz Vrbasa, odgovorio ekipi “Bolje zemlje, tvrdeći da navodnjavanje nije nimalo jednostavna stvar kao što je to bila neka, jer iziskuje ozbiljno projektovanje.

Naše greške prilikom navodnjavanja?

Tifon je po rečima gospodina Samardžića “nužno zlo”. Zapravo top koji izbacuje vodu stvara krupne kapljice koje dovode do velikog sabijanja zemljišta. Prema rečima stručnjaka Samardžića, svuda gde je moguće trebalo bi ugrađivati lineare, sa modernim prskalicama, a postoji nekoliko tipova raznih pločica koje grade kapljice sa veoma malim pritiskom od svega jednog bara.

Kada linear ima smisla, s obzirom na to da su u pitanju mašine od 50 metara?

,,Ako se pitamo kojom tehnikom navodnjavati, ja sam uvek za primenjivanje mašina na velike površine. Kada su u pitanju površine koje imaju prepreke, dalekovode, kanale, tu onda moraju da idu tifoni”, objasnio, ali i dodao da su rasprskivač od velikog značaja.

Gde bi trebalo da povedete računa kada biramo rasprskivač?

Prvo na šta bi trebalo obratiti pažnju je protok vode. Obično su u pitanju kolor-kodirane dizne i po boji je vidljiv promer. Još nešto bez čega se ne može je stabilizator pritiska, a on se kupuje odvojeno i stabilizuje pritisak u rasprskivaču. Ključna stvar je da voda iz rasprskivača pada na pločicu (tanjir) koja se nalazi na glicerinskom ležaju. U zavisnosti od oblika ploče na koju voda pada, rasprskivač baca sasvim drugačiju kišu.

Ipak, najbitije pitanje je pitanje pritiska.

Pritisak u sistemu lineara mora da bude minimalan mogući i da prska maksimalnu količinu vode. Stabilizator uvek ima isti pritisak od jednog bara. Svakim rasprskivačem voda u cevi opada kako se voda kreće.

,,Zahvaljujući naprednoj tehnologiji gotovo svi rasprskivači su plastični. Nekada su ih ljudi izbegavali, ali današnji plastični rasprskivači su toliko kvalitetni da nema potrebe za metalnim. Svakom regulatoru dodaju se regulatori pritiska, koji regulišu projektovani nivo pritiska za svaki rasprskivač”, potvrdio je Samardžić.

Detaljnije pogledajte u videu OVDE !

Bolja zemlja

S.Š.