Naslovna Vesti Zavod za biocide za „Bolju zemlju“: Manje komaraca sledeće nedelje, zmije korisne...

Zavod za biocide za „Bolju zemlju“: Manje komaraca sledeće nedelje, zmije korisne zbog sitnih glodara!

707
0

Brojne vremenske nepogode koje su iznenadile građane naše zemlje usred proleća, poremetile su gotovo čitav ekosistem.
Naime, nakon brojnih padavina najzeda komaraca opsela je glavni grad Srbije, a nakon prskanja koje je u nekoliko navrata primenjeno u svim opštinama, količina letećih napasti i dalje se ne smanjuje.

Usled naglog otopljenja pojavio se veliki broj zmija, koje su građani videli golim okom, a niotkud pojavile su se i divlje svinje, koje slobodno haraju glavnim gradom. Našoj redakciji građani Beograda pisali su u velikom broju, podjednako uznemireni zbog pojave sve tri vrste životinja, a iz Zavoda za biocide rekli su nam da nema razloga za brigu:

“Nezahvalno je predviđati kretanje brojnosti komaraca, ali rezultati monitoringa komaraca na teritoriji Beograda pokazuju da se brojnost šumskih komaraca smanjuje. S obzirom na to da se vremenska situacija stabilizovala i da ekipe Zavoda sada mogu nesmetano da sprovode tretmane uređajima sa zemlje, naši sugrađani će najverovatnije sledeći vikend provesti sa manje uznemiravanja od strane komaraca. U svakom slučaju neophodno je i dalje da se preduzimaju i individualne mere zaštite (korišćenje repelenata, adekvatna odeća dugih rukava i nogavica, koriščenje mrežica na prozorima i tableta protiv komaraca u stanovima)”, objašnjava dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide.

pročitajte i - kako se izboriti sa krompirovom zlaticom
pročitajte i – kako se izboriti sa krompirovom zlaticom

Po rečima dr Aleksića pojava zmija neće remetiti građane Beograda, kako tvrdi, njihovo prisustvo može biti veoma korisno:

“ Što se tiče pojave zmija nema razloga za paniku, jer na teritoriji Beograda žive samo bezopasne zmije ( četiri vrste). Sve one su korisne jer regulišu brojnost sitnih glodara i ne treba ih ubijati. Jednoistavno je zaobiđite ili sačekajte da se ona skloni ukoliko je sretnete prilikom boravka u prirodi. Ukoliko imate bliski susret sa zmijom u gradu, radnici Zoohigijene su obučeni za hvatanje i bezbedno uklanjanje zmija iz urbane sredine,” rekao je Aleksić.

 

Bolja zemlja