Naslovna Vesti Zbog čega je važno izučavati ORGANSKU poljoprivredu?

Zbog čega je važno izučavati ORGANSKU poljoprivredu?

504
0

Organska proizvodnja je nešto na čemu treba da počiva Srbija i zato je važno da se ova oblast izučava i da se u nju unose inovacije. Inovacijama u organskoj proizvodnji posvećeni su mnogi skupovi i posvećena je velika pažnja.

Postoji mnogo novih istraživačkih ideja, čija će realizacija u budućnosti doprineti realizaciji i prevazilaženju postojećih problema u ovoj oblasti i unapređenju konkurentnosti proizvodnje i prerade.

U poređenju sa konvencionalnom poljoprivredom, sa organskom možemo itekako biti konkurentni sa svim ostalim zemljama!

Sa povećanjem budžetskih sredstava, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržavao je i podržaće razvoj i nove ideje i to smatra velikim potencijalom i pravcem u kojem poljoprivreda treba da se razvija, a o tome najbolje svedoče davanja iz budžeta.

U planu je naravno povećanje sredstava od strane države, što je izutetno značajno, a nadamo se da če proizvođači to prepoznati i svojim radom i angažovanjem doprineti razvoju ruralnih područja u kojima je jedino organska proizvodnja izvodljiva.

Saveti proizvođača su neophodni – počnite sa pola hektara!

Ono što bih imao da poručim ljudima koji žele ili planiraju da se bave organskom poljoprivredom i proizvodnjom, moraju pre svega da se dobro upoznaju sa kulturom koju hoće da uzgajaju. Povrtarske kulture su skuplje, samim tim donose veću zaradu, od njh može pristojno da se živi. Istina je da su ulaganja nekoliko hiljada evra, ali ako odradite posao po pravilima, uloženo će se trostruko vratiti. Proizvodi su traženi i mogu svuda da se prodaju. – rekao je Momčilo Đorđević, poljoprivrednik koji se bavi organskom proizvodnjom i višegodišnjim iskustvom

Sve više ljudi prepoznaje i plaši se GMO hrane, tako da će potrebe za organskom hranom biti sve veće, a posao nikad neće stati.

M.S.