Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Žetva ječma i ranih sorti pšenice od sledeće nedelje

Žetva ječma i ranih sorti pšenice od sledeće nedelje

545
0

Na Danu polja strnih žita u Kikindi, u toku jučerašnjeg dana, istaknuto je da žetva ječma i ranih sorti pšenice počeće već naredne nedelje, a za žita posejana u optimalnom roku u drugoj polovini juna.

Prinosi će biti niži za oko 15 odsto u odnosu na prošlu godinu zbog nedostatka vlage i visoke temperature, kako su zaključili stručnjaci koji su obišli ogledna polja sa 79 sorti pšenice i ječma. U Kikindi je pod ječmom u ataru oko 1700 hektara, dok je pšenica zasejana na dvadesetak odsto manje parcela ( na 10.500 hektara) nego prošle godine.

Direktor PSS, Mladen Đurić, izjavio je za Novosti da ove godine nisu u mogućnosti da pokažu kvalitetna strna žita. „Pšenica i ostale strnine će ove godine ranije završiti zrenje, što će se negatvino odraziti na prinose.“ – izjavio je Đurić.

Poljoprivrednik Pero Latinović, iz Banatskog Velikog Sela, obrađuje 400 jutara zemlje, a pšenicu je posejao na 100 jutara. Prema Latinoviću cena bi trebalo da bude barem 20 dinara za kilogram ovogodišnjeg roda pšenice kako bi se troškovi isplatili.

Izvor: Novosti

 

 

Prethodni tekstAmerički poljoprivrednici kritikuju Trampa – A evo i zašto
Sledeći tekstPrete sve vrelija leta, ćešće i žeće nepogode. Kako se zaštiti?