Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Žitarska konferencija: Prvi put u ISTORIJI!

Žitarska konferencija: Prvi put u ISTORIJI!

501
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Tematska rasprava o kretanjima i trendovima na svetskom tržištu žitarica i prognoza proizvodnje i plasmana za period do 2025. godine.

U okviru zejdničkog projekta Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica Srbije „Žita Srbije“, Evropske banke za obnovu i razvoj i Agencije za hranu i poljoprivredu UN (FAO) u Beogradu će 31. oktobra biti organizovana žitarska konferencija. Više od 200 učesnika skupa imaće priliku da iz prve ruke saznaju prognoze i procene proizvodnje žitarica i uljarica u svetu i regionu u narednoj ekonomskoj godini.

Eminetni stručnjaci iz Internacionalnog žitarskog saveta, kao i eksperti FAO govoriće o najnovijim trendovima na svetskom tržištu žitarica i prognozama proizvodnje i plasma za period do 2025. godine.

Biće izneti i najnoviji podaci o ovogodišnjoj količini izvezene pšenice, kukuruza, suncokreta, soje i uljane repice, a istovremeno će se razgovarati o svim problemima s kojima se suočavaju izvoznici žitarica u Srbiji.

U drugom tematskom delu konferencije s posebnom pažnjom očekuje se izlaganje direktora Internacionalnog žitarskog saveta Arnuta Petita o uticaju Crnomorskog regiona na svetsku ponudu i potražnju žitarica.

Najavljeno je da će predstavnik FAO govoriti o uticaju klimatskih promena na proizvodnju pšenice i kukuruza, a očekuju se i zanimljiva izlaganja više eksperata o skladišnim kapacitetima, rečnoj infrastrukturi, lukama i problematici logistike prevoza žitarica.

Konferencija će, kako je predviđeno, biti završena predavanjem o razvoju i funkcionisanju robnih berzi u Srbiji u svetlu nedavno usvojenog zakona o robnim berzama.

 

 

M.S.