Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Žitna sejalica i za deset drugih kultura

Žitna sejalica i za deset drugih kultura

1032
0

I jare i pare, sve uz pomoć samo jedne mašine. Dobro ste pročitali! U pitanju je moderna agrotehnika, koja se sve više širi Srbijom i malo kome da već nije poznata.  A sve to zahvaljujući modernim mašinama, kakva je Amazonova (pogledajte u emisiji Bolja zemlja).

Amazonova sejalica sadrži ravnjač, zatim roto drljaču sa 12 radnih tela koji se nezavisno okreću noževima koji prosto seku zemlju kao „puter“, a zatim ide teški nazubljeni valjak. Na ovaj sistem teške drljače se kači i hidraulično podiže sama sejalica. Mehanička sejalica,  ali toliko precizna da seje na razmaku od 12,5 centimetara i 3 kilograma (kg) semena.

Na primer, uljana repica koja spada među tri najznačajnije uljane kulture u svetu,  čija se setva vrši na dubinu od 2 do 3 cm.

Kako rastu traktori tako uporedo rastu i priključne mašine. To je prosta matematika, kojom se umesto dva traktora, koristi jedan veliki, moćni traktor sa jednom priključnom mašinom i jednim traktoristom koji će ceo posao obaviti brže, efikasnije i efektivnije.

Kada se na jednom mestu zateknu traktor od 290 konjskih snaga i ovakva Amazonova mašina, ne može a da se ne primeti koliko setva brže i bolje napreduje nego što je to bio slučaj ranije. To ne znači da svako u Srbiji mora da tera sejalicu sa traktorom od 290 konja – ali ušteda je zagarantovana.