Naslovna Uredbe Zlu ne trebalo – šta će biti s vašim subvencijama ako umrete...

Zlu ne trebalo – šta će biti s vašim subvencijama ako umrete (VIDEO)

Razgovarali smo s finansijskim stručnjakom, gospođom Biljanom Petrović, direktorkom uprave za agrarna plaćanja.

1669
0

Povod razgovora bio je veliki broj upita iz cele Srbije koje naša redakcija dobija. Problematika je sledeća – pri dodeli subvencija favorizuju se žene i mladi poljoprivrednici.

S druge strane, imamo ljude koji su ostarili ili su se umorili, ili žele da brže dođu do subvencija te stoga žele da prenesu vlasništvo na suprugu recimo.

Konkretno, poslednji nas je zvao Zoran Mijailović iz Mrčajevaca. Tri dana pred kraj 2018. godine prebacio je krave na svoju ženu, podneo je zahtev, a zatim mu je stiglo rešenje da ne može doći do isplate.

Kako prebaciti gazdinstvo, a da se ne uzgube subvencije?

– Sve više se promovišu žene kao nosioci gazdinstava i mladi poljoprivrednici, kao što ste već rekli. To radimo iz strateških razloga, da se što više promoviše i popularizuje život i rad na selu – kaže Biljana Petrović za naš portal i emisiju.

Ona kaže da svaki poljoprivrednik mora da zna sledeće – svako gazdinstvo je kao jedna mala fabrika, te poljoprivrednik mora da pravi kratkoročne i dugoročne planove.

Kada poljoprivrednik želi da prebaci gazdinstvo, on mora da isplanira šta je to što ga čeka u nekom narednom periodu.

Ovo su stvari koje treba imati na umu:

  • ukoliko je neko podneo zahtev za subvencije, da bi ostvario pravo mora biti nosilac gazdinstva dok mu se subvencije ne isplate.
  • ako je promenjen nosilac gazdinstva u periodu trajanja ili poziva, ne postoji dokaz ili garancija da su životinje recimo i dalje u vlasništvu.
  • pre podnošenja bilo kakvih zahteva podnosilac mora da završi proces preregistracije.

Šta ako dođe do smrti nosioca gazdinstva?

Ukoliko postoji nekoliko prijavljenih članova u okvoru postojećeg gazdinstva, oni dogovorom u trezoru potpišu izjavu u kojoj jednog od članova gazdinstva prijavljuju kao novog nosioca.

Ako je korisnik podneo zahtev za subvencije, a nisu mu još isplaćene, ne može se računati na te subvencije.

Ukoliko je aktiva javni poziv ili konkurs, novi nosilac gazdinstva s tim istim životinjama može da podnese zahtev da se to reši.