Zrenjanin – Tenis ispunio uslove tendera, poljoprivrednici nezadovoljni

  566
  0

  Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća, u Zrenjaninu, odbornici Skupštine grada Zrenjanina su usvojili predlog odluke kojom se, nemačkoj kompaniji “Tenis” i još dvema firmama, daje pravo prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, i to na 30 godina.

  Pored “Tenisa”, dva investitora koji su ispunili sve uslove iz poziva Ministarstva poljoprivrede, a za davanje u zakup poljpoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u Zrenjaninu, su: “Farmer 023 V&M” i “Fud Planet” iz Zrenjanina.

  Kompaniji “Tenis Invest” pripada 2.431 hektar državnog poljoprivrednog zemljišta, koji ulaze u njihov posed od agroekonomske 2019/2020.godine. Ova kompanija planira investiciju vrednu 21 milion evra.

  Kompaniji “Food Planet” je odobrena investicija od 4,5 miliona evra. U zakup ovoj kompaniji je dato 900 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. “Food Planet” planira izgradnju postrojenja za preradu soje u proteine, a u narednih godinu dana zaposliće 30 radnika.

  Kompaniji “ Farmer” je odobrena investicija vredna pola miliona evra u cilju izgradnje objekta za stočarsku proizvodnju. “Farmer“ će dobiti 67 hektara zemljišta za koje će zakupninu plaćati oko 250 evra godišnje.

  Poljoprivrednici protiv davanja državne zemlje u zakup na tako dug period

  Nezadovoljni poljoprivrednici su juče protestvovali ispred zgrade Skupštine grada Zrenjanin.

  „Subvencije su nam smanjene sa 12.000 na 4.000 dinara, ukinut regres za naftu, plaćamo najskuplju cenu nafte u regionu, uslovi za poljoprivrednike su loš , imali smo sušu a nikakvu pomoć koju je Ministarstvo poljoprivrede obećalo, a sada na kraju uzimaju nam zemljište i daju investitorima, a nas interesuje ko su oni i poreklo njihovog novca, i ko stoji iza takozvanih investitora“,  – novinarima se obratio predsednik Udruženja poljoprivrednika Zrenjanina Dragan Kleut.

  Izvor: Beta
   

  Prethodni tekstI apatinske košnice na udaru lopova
  Sledeći tekstNa današnji dan rođen autor prvog srpskog zakona o zadrugama