Naslovna Vesti Svetska organizacija OIE objavila da se sumnja na afričku kugu svinja u...

Svetska organizacija OIE objavila da se sumnja na afričku kugu svinja u Srbiji!

1120
0

Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja zvanično je stavila i Srbiju na spisak država u kojima je registrovana agfrička kuga svinja, opasno oboljenje od kojeg obolevaju i uginu sve zaražene svinje.  

Slučajevi oboljenja za sada su potvrđeni na ukupno četiri mesta. U Rabrovcu kraj Mladenovca je od 24 pregledane sumnjive svinje bolest potvrđena kod jedne. U dva odvojena slučaja oboljenje je potvrđeno i u Velikoj Krsni kraj Mladenovca gde su pronađene ukupno četiti obolele životinje. U Kusadaku kod Smederevske Palanke od 64 sumnjiva slučaja, bolest je potvrđena kod dve svinje. U svim slučajevima radilo se o životinjama koje se drže u dvorištu.

NEUSPEŠNA PAŠA: Pčelari u Vojvodini bez zarade!

Da li bi trebalo da se zabrinemo? Srbija dobila oštru konkurenciju u izvozu voća!

Do sada je neškodljivo uklonjeno 114 životinja.

Protiv klasične kuge svinja ne postoji vakcina.

Uzročnik bolesti je virus, a simptomi su gubitak apetita mada vlasnici najčešće nađu uginule svinje. Bolesne svinje imaju povišenu temperaturu, crvenilo kože, javqaju se pobačaji, potištenost, nesigurnost pri hodu, otežano disanje, kašljanje, povraćanje i krvava proliv. Bolest se brzo širi i uzrokuje velike ekonomske gubitke. Putevi za prenos virusa su kontaktom bolesnih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom, vodom i prostirkom, inficiranim krpeljima, odećom, obućom, kontaminiranim predmetima , opremom, prevoznim sredstvima, leševima uginulih ili zaklanih životinja.