Naslovna Blog 10. Kobasicijada u Belom Blatu: jubilej kobaje – kobaLej

10. Kobasicijada u Belom Blatu: jubilej kobaje – kobaLej

74
0

U Belom Blatu kod Zrenjanina svakog prvog vikenda u februaru se održava Kobasicijada. Ova, jubilarna deseta, obećava da će zaseniti prethodne iteracije.

Izvor: Ona/Telegraf

Ova manifestacija privlači ljude iz cele Srbije, kao i iz Rumunije. Za vreme trajanja ove gurmanske manifestacije Belo Blato poseti i do 15.000 ljudi, a gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, je rekao za podlistak „Ona“ dnevnih novina „Telegraf“ da ove godine očekuju da se taj broj znatno poveća. Inicijativa za ovu manifestaciju potekla je od samih meštana, ali je vremenom postala regionalno i međunarodno poznata.

„Ono što možda razlikuje ovu Beloblatsku kobasicu od ostalih kobasicijada jeste multinacionalna sredina koju imamo i okruženje koje pruža Belo Blato,“ veli Salapura zdušno. „Ako posetite ovu manifestaciju možete da posetite i specijalni rezervat prirode Carska bara, koja takođe u odnosu na prošlu godinu ima nove i interesantne sadržaje. Zaljubljenici u prirodu mogu ovde da borave i da vide koje su to sve prednosti Belog Blata. Ovo je prvih 10 godina, a drugih 10 godina očekujemo brojnije sadržaje i veći broj posetilaca. Očekujemo ove godine rekordnu posetu, da ćemo imati 25.000 posetilaca u dva dana.“

Izvor: Ona/Telegraf

Kobasicijada prepuna događaja

Prvi dan Kobasicijade obeležen je takmičenjem u tradicionalnom svinjokolju na način koji je karakterističan za ove krajeve Vojvodine, slično kao što se nekada radilo. Takmičarske ekipe iz ovog i okolnih sela imaju zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na tradicionalan način, počevši od prljenja svinje slamom pa sve do finalne obrade mesa.

Centralni događaj drugog dana i glavni povod okupljanja svakako je ekipno takmičenje u izradi svežih domaćih kobasica. Vašarski deo je rezerviran za prodaju mesnih proizvoda, slatkiša, keramike i drugih zanatskih proizvoda.

Izvor: Ona/Telegraf

Kobasica iz Belog Blata, kako navodi Miroslav Markuš iz organizacije, ima svoje specifičnosti. „To je ješna kobasica, ona nije za da se mezi, nego da se zdravo najedeš. Treba da bude ješna, pikantna, ima i malo kima unutra“ objašnjava Markuš.

Izvor: Ona

Prethodni tekstPrekalemljivanje: kako se ispravljaju greške voćara
Sledeći tekstRezidba oraha obavezna agrotehnička mera