Naslovna Vesti 2,6 milijardi dinara za poljoprivrednike, od srede počinje prijava za pomoć: stočari...

2,6 milijardi dinara za poljoprivrednike, od srede počinje prijava za pomoć: stočari i pčelari dobiće novac bespovratno

Držva je izdvojila 2,6 milijardi dinara za pomoć poljoprivrednicima, prijavljivanje počinje u sredu.

1172
0
Foto: Pixabay

Proglašenje epidemija virusa COVID-19 i uvođenje vanrednog stanja donelo je probleme poljoprivrednim proizvođačima koji zbog trenutne situacije imaju velike gubitke. Kako bi pomogla da prevaziđu krizu u kojoj se nalaze, država je izdvojila 2,6 milijardi dinara za pomoć poljoprivrednicima.

Vlada je donela odluku da neki stočari i pčelari dobiju bespovrtanu pomoć za koju ne moraju posebno da se prijavljuju. Sredstva će biti uplaćivana direktno na račun poljoprivrednika, odnosno registrovanih gazdinstava i za njih ne treba nikakv prijava.

Svi poljoprivrednici će moći da uzmu kredit do 3 miliona dinara na tri godine uz kamatu od 1 odsto i grejs period do godinu dana.

Od srede-četvrtaka poslovnim bankama u njihovim sredinama, koju god žele, za kreditnu podršku 11,5 milijardi dinara kredita će biti na raspolaganju. Za sve ono što poljoprivrednici misle da im treba, i za tekuću likvidnost i za obrtna sredstva za bilo šta, svaki poljoprivredni proizvođač može da se obrati za ovu meru“ rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Vlasnici plastenika, zbog zatvaranja pijaca, dobiće u zavisnosti od veličine plastenika do 90.000 dinara. Mlekari će za krave dobiti po 3.000 dinara, a maksimalno 30.000, dok stočari za ovce i koze dobijaju po 500, a maksimalno 20.000 dinara. Za pčelare koji imaju više od 70 godina izdvojeno je 800 dinara po košnici i maksimalno mogu dobiti do 20.000 dinara.