Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija 3 miliona dinara se investira u poljoprivrednike

3 miliona dinara se investira u poljoprivrednike

116
0

U opštini Nova Crnja su potpisani ugovori kojima se korisnicima dodeljuje 3 miliona dinara u beskamatnim sredstvima za 2023. godinu. Ugovori su potpisani u okviru projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede.“ Dotični projekat zajedno sprovode Fondacija „Ana i Vlade Divac“, te Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banat i Projekat „Velika mala privreda.“

Preraspodela sredstava

U saopštenju Fondacije „Ana i Vlade Divac“, navodi se da su beskamatne pozajmice dobili deset poljoprivrednika sa teritorije opštine Nova Crnja. Individualno je dodeljeno po 300.000 dinara za nabavku opreme, mašina i/ili grla. Lokalna samouprava izvršava povrat od 10% ukoliko se desi da korisnik vrati pozajmicu do kraja druge godine korišćenja sredstava.

Izvor: Pixabay

Nakon Novog Pazara i Vlasotinca, Nova crnja je treća opština koja je osnovala fond za podsticaj razvoja agrara uz podršku „Velike male privrede“. Dotični projekat finansira USAID, a sprovodi ga ACDI/VOCA. Delovanjem projekta i uz podršku USAID-a osnovani su fondovi u Vranju, Čajetini, Svrljigu, Prijepolju, Užicu, Ražnju, Dimitrovgradu, Brusu, Novom Pazaru, Velikom Gradištu, Vlasotincu i Novoj Crnji. Planira se još 11 fondova koji će se ostvariti širom zemlje.

Propozicije konkursa

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju fizička lica – nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva sa aktivnim statusom. Nosioci gazdinstva kao i članovi njegovog domaćinstva koji su ostvarili podsticaj na Konkursu za dodelu podsticajnih sredstava za investicije u prethodne tri godine nemaju pravo učešća.

foto: Pixabay, voćnjak
foto: Pixabay, voćnjak

Poljoprivrednicima se dodeljuju sredstva u visini od 3.000.000 dinara. Od tog iznosa, 1.000.000 dinara se investira u voće, grožđe, povrće i cveće. Pod povrćem se ovde odnosi i na uzgoj pečuraka. Pčelarima se od celokupnog iznosa dodeljuje 400.000 dinara. Preostala sredstva, u visini od 1.600.000 dinara, odlaze na ostale useve. Među njima spadaju žitarice, te industrijsko, aromatično i začinsko bilje.

Među propozicijama za konkurs, moraju biti ispunjeni sledeći opšti uslovi:

  • Korisnik treba da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar i sa aktivnim statusom
  • Korisnik mora imati prebivalište i obavljati proizvodnju na teritoriji opštine Nova Crnja
  • Mora se potpisati izjava da ne postoji zahtev za isto ulaganje u drugim javnim fondovima
  • Moraju biti izmireni lokalni javni prihodi, zaključno sa 15.05.2023. godine.

Izvor: Zvanični sajt opštine Nova Crnja, AgroFin