Naslovna Blog 360 sorti paradajza na imanju Antića iz Ćuprije

360 sorti paradajza na imanju Antića iz Ćuprije

4608
0

U Ćupriji, porodica Antić već generacijama uzgaja povrće, a poslednjih par godina su poznati po zavidnim prinosima raznih sorti paradajza. Samo ove godine, Antići broje preko 360 sorti ove kulture, što u semenu što u biljkama.

Živojin Žika Antić, domaćin gazdinstva i povrtar, svojim marljivim radom je ubrao 116 vrsta na svom gazdinstvu. Kako navodi, još 50-tak sorti je trenutno u plastenicima. Njegov angažman nije samo u uzgoju poznatih vrsta, doduše. Ukrštanjem sorti, Antić je dobio tzv. „džinovsko srce“, sortu čiji plod dostiže i do 2 kilograma. Sveukupno je ukrštanjem dobio čak 11 novih sorti paradajza, a svaku ponaosob je razvijao između 7 i 10 godina.

YouTube Screenshot
Izvor: MrRuzma

Prinosi od paradajza izuzetni

U svojoj izjavi za medije, Živojin Antić istakao je poteškoće oko ukrštanja pojedinih sorti. „Najteže je bilo napraviti paradajz „Žikino srce“, jer sam hteo da stvorim najkrupniju sortu koja će lako i brzo da rodi,“ istakao je Antić. „Da joj cvet ne opada. Da podnosi visoke temperature. Da bude otporna na bolesti i da podjednako uspeva u plasteniku i u polju. Paradajz koji sam nazvao po sinu Dušanu (23), apsolventu građevine, je čeri sorta, koja je temeljita, ustaljena i pouzdano rađa. Po kćerki Teodori (13) ime sam dao determinantnoj sorti šljivara, jer je mala, tvrda, tvrdoglava, ali otporna i jaka. Po sinu Jovanu (21), studentu Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, nazvao sam raskošan i krupan paradajz. Drugi krupan, nežne spoljašnjosti, ali ukusan i sočan, „krstio“ sam po supruzi Jasmini.“

Po njegovom mišljenju, cela porodica je zadovoljna i kvalitetom i samim brojem prinosa. Pogotovo su ponosni što kod njih uspevaju pojedine sorte kojih nema nigde drugde u Srbiji, kao „teton de venus“. Naš sagovornik je naglasio sam broj sorti u njegovom posedstvu. „BROJAO sam do 350, pa prestao. Znam ime svake sorte, jer volim da ih uzgajam. Onaj ko to ne voli, može neprestano da gleda sorte, ali nikada neće da ih zapamti,“ dodaje Antić. „Proizvodnja je isključivo organska. Koristimo mikroorganizme, biljne amino kiseline. A prihranu dobijamo fermentacijom biljaka gaveza, tušta, koprive i sleza.“

YouTube Screenshot
Izvor: MrRuzma

Jedna od sorti koja će se možda naći u ataru Antića jeste ljubičasti paradajz. Ova sorta je genetski modifikovana i trenutno se samo nalazi u Sjedinjenim državama. Paradajz je razvio tim naučnika na čelu sa britanskom biohemičarkom Keti Martin, koja je profesorka na Univerzitetu Istočne Anglije i vođa projekta u Centru Džon Ines u Noriču u Engleskoj. Prema rečima nje i njenog razvojnog tima, ljubičasti paradajz ima zdravstvene prednosti i duži rok trajanja od crvenog paradajza baštenske sorte. Ovo je dostignuće vredno pomena, pogotovo što je ovog meseca američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio da je paradajz zvanično najzdravije voće, zdravije čak i od limuna.

Izvori: Novosti, City Magazine, Danas