Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija 91. Međunarodni poljoprivredni sajam – u više detalja nego što ste želeli!

91. Međunarodni poljoprivredni sajam – u više detalja nego što ste želeli!

115
0

91. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 18. do 23. maja održaće se pod pokroviteljstvom najvećih domaćih kompanija. Poznati sajam će, pod nazivom „Najbolje iz Vojvodine“, okupiti 1.200 izlagača iz Srbije i još 40 država u glavnom gradu severne srpske pokrajine.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Ova izuzetno značajna poljoprivredna manifestacija, koja privlači pažnju regiona i šire, organizuje se uz podršku Evropske unije kao partnera događaja. Međutim, bez pomoći odabranih sponzora, među kojima su „Globos osiguranje“ kao generalni sponzor, „Al Dahra“ kao zlatni sponzor, „Banka Poštanska štedionica“ kao partnerska banka, kao i pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinske vlade sa sekretarijatima za poljoprivredu i privredu, Grada Novog Sada i darodavca u poklon-igri firma „Kite“, teško da bi se održala.

„EU je ponosni Partner poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Predstavićemo neke od aktivnosti, kao što su digitalna poljoprivreda, mogućnosti finansiranja za poljoprivrednike, i zelene aspekte poljoprivrede“, izjavila je Plamena Halačeva, zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Izvor: Novosadski sajam

Dodala je da je EU pokrenula novi paket pomoći za poljoprivrednike u Srbiji putem IPARD programa, koji uz komplementarno privatno sufinansiranje, može doneti do 550 miliona evra investicija u poljoprivredni sektor u Srbiji. Pored toga, Zajednička poljoprivredna politika EU pruža stabilnu i predvidivu budućnost za poljoprivrednike u Srbiji i podržava ceo sektor.

„Globos“ opet sponzoriše Sajam

I ove godine generalni sponzor Međunarodnog poljoprivrednog sajma je „Globos osiguranje“. Siniša Pratljačić, predsednik Izvršnog odbora ove firme, je vispren i pun elana dao izjavu tim povodom. „“Globos“ ove godine puni 30 godina postojanja i veoma je važna godina za nas,“ rekao je Pratljačić.

Izvor: Novosadski sajam

U nastavku izjave, apostrofirao je kako je Novosadski sajam prošle godine napunio vek postojanja. „Poljoprivredni sajam se priređuje 91. put, „Globos osiguranje“ je treću godinu zaredom generalni sponzor i Strateški partner sve to govori o tome koliko je nama stalo do ove manifestacije. Tvrdim da je Poljoprivredni sajam jedna od najvažnijih manifestacija ne samo u regionu nego i u ovom delu Evrope, što je Sajam svojim radom i pokazao i dokazao. Sama činjenica da je Evropska unija partner ove manifestacije, govori veoma mnogo. Spomenuli smo ranije digitalne inovacije, ali ipak ovaj deo Jugoistočne Evrope voli direktniji kontakt i Sajam je pravo mesto za to“, dodao je.

Još malo o „Globosu“

„Globos osiguranje“ je u proteklih četiri godine uložilo značajna sredstva u proširenje svog prisustva i pozicioniranje na tržištu. Trenutno se nalazimo na šestom mestu među osiguravajućim društvima u Srbiji, sa udelom od oko 6%. Naša mreža obuhvata preko 19 filijala i zapošljavamo više od 600 ljudi, što nam pruža dobar uvid u celokupno tržište i njegove izazove. Pratljačić je istakao potrebu za unapređenjem svesti o važnosti osiguranja u poljoprivredi, naglašavajući da svi akteri u državi, uključujući Udruženje osiguravača, Ministarstvo poljoprivrede, privredna društva i ostale relevantne strane, treba zajednički da rade na tome.

Izvor: Novosadski sajam

„Trenutno imamo samo 15% osiguranih obradivih površina što je poražavajuće jer 85 % površina nije osigurano u Srbiji,“ dodao je. „U „Globos osiguranju“, osiguranje poljoprivrede čini samo 5% premijskog prihoda u portfelju našeg osiguranja. Mi mnogo ulažemo u ovaj deo i upravo je Novosadski sajam mesto gde možemo svi da se angažujemo na podizanju svesti o značaju osiguranja. Da imamo samo 50% osiguranih obradivih površina bila bi značajnija i jeftinija premija osiguranja za klijente i bila bi mnogo veća baza sa isplatom većih šteta“.

Al Dahra isto sponzor

Kompanija „Al Dahra“ već nekoliko godina podržava Novosadski sajam i ove godine se ponosno ističe kao zlatni sponzor. Direktor Sektora biljne proizvodnje „Al Dahre“.Nikola Stanić je izjavio da je ova manifestacija od izuzetnog značaja za agroindustriju i da je za njih privilegija što mogu da budu deo toga. Često se ističe da Srbija ima ogroman potencijal u poljoprivredi, što je potpuno tačno, ali je isto tako neophodno uložiti mnogo truda i rada kako biste postigli željene rezultate.

YouTube Screenshot
Izvor: Al Dahra

„„Al Dahra“ je najbolji primer kako se sistematskim, dugoročnim ulaganjima mogu postići izvanredni rezultati. Poslujemo u Srbiji već nekoliko godina i do sada smo uložili preko 85 miliona evra u revitalizaciju postojeće, izgradnju nove infrastrukture, reorganizacije proizvodnje, kupovinu novih mašina i ulaganja u nova postrojenja. Korišćenje pametnih tehnologija i digitalnih alata, ulaganje u obnovljive izvore energije i održivi razvoj su esencijalni za razvoj poljoprivrede u 21. veku. Regenerativna poljoprivreda je budućnost kojoj svi treba da težimo“, naglasio je Stanić.

„KITE“ (nije Liberator)

Sa aspekta agrobiznisa, svaki deo Poljoprivrednog sajma privlači pažnju, ali posetiocima je možda najzanimljivija Izložba poljoprivredne mehanizacije i Poklon-igra sa kupljenim ulaznicama. Kompanija „KITE“, članica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, kao darodavac na Sajmu, poklanja traktor „Džon Dir 5045D“, dok će na svom štandu predstaviti premijere i novitete.

Izvor: KITE d.o.o. – zvanična Instagram stranica

„Prepoznatljivi smo kao kao zvanični „Džon Dir“ diler i serviser na tržištu Srbije, a tokom Sajma ćemo izložiti blizu 60 eksponata na površini od preko 2.100 kvadratnih metara“ naglasio je, pred kompanijom „KITE“, firmin komercijalno-finansijski direktor Predrag Aćimović.

Među izloženim proizvodima će se naći modeli traktora iz serija 5D, 5E, 6M, 6R, 8R, 8RT (sa 2 gusenice), 8RX (sa 4 gusenice), sa rasponom snage od 45 KS do 450 KS. Tu će biti i univerzalni žitni kombajni sa aksijalnim i tangencijalnim sistemom izvršaja (serije S, T i W), prskalice, premium prese za baliranje sa varijabilnom komorom, kao i mašine za održavanje travnatih površina iz popularnog „turf“ programa.

Izvor: Novosadski sajam

„Naravno, akcenat je i na ponudu najsavremenijih tehnoloških rešenja i na koncept precizne poljoprivrede,“ naglasio je Aćimović. „Jer je današnju poljoprivredu teško zamisliti bez korišćenja sofisticirane tehnologije, uređaja i sistema koji omogućavaju poljoprivrednicima profitabilnije, efikasnije, sigurnije i ekološki prihvatljivije poslovanje“.

Banka poštanska štedionica u znak podrške

„Banka Poštanska štedionica“ će i ove godine pružiti podršku Poljoprivrednom sajmu kao banka partner. Aleksandar Čortan, član Izvršnog odbora ove institucije, je izrazio svoje zadovoljstvo što se učešća na Sajmu tiče.

Izvor: Banka poštanska štedionica

„Zadovoljstvo nam je što je „Banka Poštanska štedionica“ član ovog uspešnog tima koji svake godine podiže letvicu kada su u pitanju sajamske manifestacije i siguran sam da ćemo i ove godine tu lestvicu podići na jedan još viši nivo i biti prepoznatljivi, kako u zemlji tako i u bližem okruženju, kao jedna od vodećih sajamskih manifestacija kada je poljoprivreda u pitanju“

Sajam međunarodnog karaktera – i uspeha

Međunarodni poljoprivredni sajam ostaje centralni događaj koji ne samo da prikazuje ekonomsku modernizaciju agrara i prehrambene industrije, već i pruža prostor za komunikaciju i povezivanje privrednika. U šest dana trajanja, na sajmu će se predstaviti svi relevantni akteri poljoprivrednog sektora i povezanih industrija, pružajući posetiocima priliku da vide širok spektar proizvoda i usluga, od semena pa do dronova, najavio je Boris Nadlukač, izvršni direktor zadužen za sajamske aktivnosti.

Izvor: Novosadski sajam

„Na ovogodišnjem najvećem agrobiznis događaju, 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji organizujemo od 18. do 23. maja, biće prisutno više od 1.200 izlagača – iz Srbije i oko 40 država“, naglasio je Nadlukač. „Što znači da ove godine imamo 10% više izlagača u odnosu na prošlu godinu! Među državama koje će se predstaviti kolektivnim izložbama su:

  • Italija
  • Holandija
  • Crna Gora
  • Rumunija
  • Indonezija
  • Španija
  • Bosna i Hercegovina
  • Češka
  • Mađarska…“.

Izložbe, eventi, druženja, etc.

Na Poljoprivrednom sajmu, značajnu ulogu ima Izložba poljoprivredne mehanizacije, koju će predstaviti članovi Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, prateće opreme i rezervnih delova. Pored već poznatih proizvoda, izlagači iz Srbije i inostranstva, kao što su Italija, Turska, Austrija, Mađarska, Španija, Kina i Slovenija, predstaviće i nove inovacije.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Nacionalna izložba stoke, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prikazaće oko 800 grla stoke. To uključuje goveda, konje, koze i ovce. Takođe, posetioci će imati priliku da obiđu Izložbu proizvoda sa dodatom vrednošću. Izložba obuhvata organske proizvode sa oznakama geografskog porekla, kao i brendove „Srpski kvalitet“ i kraft piva.

Posebna atrakcija za posetioce biće javno ocenjivanje goveda, konja i ovaca. Dan stočara, koji će uključivati defile nagrađenih grla, zakazan je za četvrtak, 23. maj. Pritom će Izložba nekonvencionalnog stočarstva predstaviti segmente pčelarstva i ribarstva.

Izvor: Novosadski sajam

„I ove godine ćemo imati velike bikove. Radenko Jeremić iz Salaša Crnobarskog dovodi će prikazati bika simentalske rase Jablana, starog  3 godine, težine 1.500 kg. Odgajivač Dejan Takač iz Pačira, dovodi Robija, trogodišnjeg, simentalca teškog oko tone i po“, veli Nadlukač.

Malo i od Ministarstva

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da će ovaj poljoprivredni sajam, u kontekstu prilagođavanja evropskim standardima, predstavljati priliku za domaće proizvođače i ostale zainteresovane strane da se informišu o novim zahtevima pred nama. Takođe, biće predstavljeni planovi i vremenski okviri za usklađivanje, kao i aktivnosti koje će biti sprovedene.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Dušanka Golubović, obratila se javnosti. Izjavila je da će promotivni štand Ministarstva poljoprivrede biti lociran u Hali „Master“. Tamo će biti organizovani i razni drugi sadržaji poput okruglih stolova, radionica i predavanja. Za dotične, čelnici Ministarstva smatraju da će biti izuzetno korisni. Kako za srpske proizvođače, tako i za sve ostale, naglasila je. Pritom je dodala da Ministarstvo tradicionalno ima ulogu pokrovitelja Nacionalne izložbe stoke, najveće izložbe tog tipa na Balkanu. Uz to je pokrovitelj i Izložbe genetskih potencijala.

Golubovićeva je istakla važnost politike koju sprovodi Ministarstvo. Posebno je insistirala na segmentu prehrambene sigurnosti kao značajnog dela mera koje se sprovode. A dotične se, inače, odnose na očuvanje i unapređenje stočnog fonda. Dodala je da će ovo biti dobra prilika za prezentaciju aktuelnih i planiranih mera, kao i primerima iz prakse, uz korisne informacije kako bi proizvodnja mogla biti održivija i konkurentnija.

Izvor: Novosadski sajam

Kako na Sajam?

Indivudalne ulaznice koštaju 800 dinara, dok su ulaznice za grupne posete 600 dinara po osobi. Ulaznice za grupne posete đaka, studenata, dece od 7 do 14 godina i penzionera iznose 400 dinara.

Grupna poseta podrazumeva najmanje 15 osoba. Pritom je prilikom kupovine ili podizanja ulaznica potrebno priložiti dopis na memorandumu zadruge, škole, fakulteta ili kompanije, sa pečatom i potpisom ovlašćenog lica. Porodični dan je sreda, 22. maja. Tada cela porodica, zajedno sa decom do 14 godina, može posetiti Sajam uz jednu ulaznicu od 800 dinara. Cena ostaje ista bez obzira na broj članova porodice.

Izvor: Novosadski sajam

Ulaznice se mogu kupiti na blagajnama GigsTixa pre početka i tokom trajanja manifestacije, kao i putem sajta Novosadskog sajma. Takođe, tokom trajanja Poljoprivrednog sajma biće dostupne i na blagajnama Novosadskog sajma. Sve kupljene ulaznice važe i kao kupon za učešće u Poklon-igri. Sajam će biti otvoren za posetioce od 9 do 19 časova.

Izvor: 24 Sedam