Naslovna Poljoprivreda „A tu podno Smedereva oko sira kakva vreva“; uzgoj koza alpina na...

„A tu podno Smedereva oko sira kakva vreva“; uzgoj koza alpina na srpski način

129
0

Alpina je sorta o kojoj smo dosta pisali. Poreklom iz Francuske, sve češće se uzgaja u Srbiji, te smo rešili da obiđemo jednog uzgajivača. U pitanju je firma „DeMilk“ iz Smedereva, a jedan od suvlasnika, Milan Denić, nas je propisno ugostio – i razgovorom i mezem!

Alpina? Kozje mleko? Zasigurno se šegačite!

Ovaj podnaslov je tek varijacija rečenice koju Denići dobiju od potencijalnih kupaca kad ovi saznaju da je sir koji su upravo probali zapravo kozji, a ne kravlji. Štaviše, neverica je tolika da se dešavalo da su u potpunosti odbijali kupovinu. Ali u tome je draž alpine, kako je Denić istakao ekipi „Bolje zemlje“. Ova sorta, naime, proizvodi mleko koje nema toliko jak miris kakvo inače kozja mleka znaju da projektuju.

Izvor: Bolja zemlja

I nije samo u tome draž mleka koze sorte alpina. Denić ističe koliko je surutka od istog zapravo zdrava za jetru i druge organe. Pritom, dao je i direktni savet ljudima koji žele da smršaju da uvrste surutku u deo svoje dijete. Zdravlje je ključno, vele iz „DeMilk-a“, a ključna je i higijena za proizvodnju mleka visokog kvaliteta.

A šta mleko visokog kvaliteta donosi? Pa, izvrstan sir. Naš Srđan se osmelio da proba i tvrdi i meki kozji sir ovog smederevskog gazdinstva, pravo iz njihove mini-mlekare. Mini-mlekare, treba istaći, koja je registrovana i u punom radnom kapacitetu. Sudeći po repetama koje je Srđan uzimao, sir je prošao probu i zavređuje pažnju gurmana širom Srbije.

Izvor: Bolja zemlja

No, malo tehnikalija. Gazdinstvo Denić poseduje 120 umatičenih grla koza. Koze imaju svoj prostor za ispašu, kao i opremljeno izmuzište. Otprilike polovina dobijenog mleka ostaje in-house, za preradu. Druga polovina se prodaje većim mlekarama, koje proizvode, kako Denić posebno ističe, isključivo proizvode od kozjeg mleka. Dakle, nema mešanja!

Dakako, postoje i mušterije, kako za sir i mleko, tako i za meso. Ali kako se alpina  prodaje u nas? Ima li dovoljno uspeha za omasovljenje proizvodnje u Srba? O tome ćete saznati kada onako fino obiđete naš YouTube kanal i overite prilog o ovim smederevskim tamnobraon lepoticama.