Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija „Acflex“: jagodinski plastenici sa svetskim standardom

„Acflex“: jagodinski plastenici sa svetskim standardom

133
0

Okružen borovnicom, Srđan, sa sve ekipom „Bolje zemlje“, je usred Mladenovca posetio svog sameštanina poreklom iz Jagodine Dragišu Živkovića, vlasnika firme „Acflex“. I premda će Srđan već kasnije tog dana razgovarati o toj borovnici kojom je bio oduševljen, sa Živkovićem je prvo konverzirao o njegovoj glavnoj delatnosti – plastenicima.

„Acflex“, kako je Živković naglasio, postoji već preko dve decenije. Za to vreme, ističe on, su opremili mnogo gazdinstava širom Srbije i regiona, prvenstveno u Crnoj Gori i (Severnoj) Makedonijii. Kvalitet je toliko prepoznat da se javljaju i klijenti dalje od Balkana.

Šta to „Acflex“ nudi klijentima?

Od Živkovića je Srđan saznao zašto se „Acflex“ plastenici tako visoko kotiraju. Naime, odabir pocinkovane konstrukcije nije bio slučajan. Naš sagovornik je apostrofirao da je ona najkvalitetnija jer se najmanje tare, traje dugo i izdržljiva je. Prema njegovim procenama, jedna plastenička konstrukcija obično traje između 20 i 25 godina, dok uvozna izraelska folija traje od 10 do 12 godina.

Izvor: Bolja zemlja

Instalacija jednog plastenika zahteva trud oko 6-8 radnika. Ugradnja traje nekoliko dana, a obavlja se korišćenjem najnovije tehnologije. Sve što „Acflex“ radi, ističe sagovornik, radi „in-house“; kompletna domaća proizvodnja za kvalitet na delu!

Naravno, kao i svaka moderna firma, „Acflex“ drži korak sa etabliranim firmama u belom svetu uvođenjem tzv. pametnih plastenika. Prema rečima našeg jagodinskog sagovornika, novi plastenici mogu da se regulišu na daljinu, putem računara ili aplikacije na pametnim napravama. Konkretno se kontrolišu temperatura, vlažnost vazduha i ini drugi detalji.

Izvor: Bolja zemlja

Učinak plastenika domaće proizvodnje je primetan. Živković je naveo primer preduzeća „Moravica“ iz Arilja, kojima su montirali plastenik za maline. Prema izjavi Živkovića, sam vlasnik je prosledio dokumentovano kako su mu voćke uspevale u novembru! I Živković i naš Srđan su se složili da tu veliku ulogu igra činjenica da vazdušni džep između dva sloja folije figurira kao izolator. Pritom, insekti koji bi štetili biljci u proizvodnji na otvorenom se gotovo ne pojavljuju unutar plastenika, te je tretman biljaka sveden na minimum.

Ukoliko posetite naš zvanični YouTube kanal saznaćete i još ponešto o „Acflex“ plastenicima što je Živković bio rad sa nama da podeli.