Naslovna Poljoprivreda Afrička kuga svinja dijagnostifikovana u selu kod Ljiga

Afrička kuga svinja dijagnostifikovana u selu kod Ljiga

109
0

Nova sezona, novi načini na koje afrička kuga svinja može da poremeti dnevni učinak ubogih srpski stočara. Ove godine, prvi put je zabeležena i u Kolubarskom okrugu, i to u jednom domaćinstvu u selu Babajić kod Ljiga. Prema podacima Uprave za veterinu, svinje su promptno eutanazirane. Pritom, sva okolna mesta u prečniku od tri kilometra smatraju se zvanično zaraženim područjem.

Prema propisanoj proceduri, i druga područja unutar radijusa od deset kilometara smatraju se ugroženim. Ova oblast obuhvata sela u okolini Ljiga, kao i prema Mionici. Uzev u obzir nezvanične informacije, od pojave ove bolesti 2019. godine do danas, u Srbiji je moralo biti usmrćeno gotovo 80.000 jedinki.

Foto: Pixabay

Afrička kuga svinja: brojke, revizitirane

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković nedavno je objavila da je do kraja 2023. godine država isplatila vlasnicima 3,3 milijarde dinara kao naknadu za gubitke. Podsećamo, vlasnicima svinja koje su bile zaražene ovom bolešću ili su uginule, predviđena je potpuna finansijska nadoknada putem hitnog postupka.

Tanaskovićeva je istakla da Afrička kuga svinja još uvek nije iskorenjena i apelovala je na poljoprivrednike da se pridržavaju svih preventivnih mera bezbednosti.

afrička kuga svinja
afrička kuga svinja

Iako farmeri dobijaju nadoknade za svaku pogođenu životinju, ova bolest, koja još uvek nema leka, i dalje pravi velike štete u stočnom fondu i prazni obore širom sveta, uključujući i Srbiju.

Tokom protekle godine, bolest je zabeležena u BiH, Hrvatskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Severnoj Makedoniji. Primetna je bila i kod divljih svinja u Mađarskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj, sa mnogo žarišta. Krajem prošle godine, mediji su izvestili o Italiji koja nije uspela da zaustavi širenje ove bolesti. Ovo je posebno zabrinjavajuće jer je zahvatila dve vodeće regije za uzgoj svinja, uključujući i Parma, poznatu po parmskom pršutu.

Ovo globalno stanje već duže vreme utiče na visoke cene svinjskog mesa, posebno prasadi koja je retka. Cena otkupa na domaćem tržištu se i dalje kreće između 500 i 600 dinara po kilogramu.

Prema informacijama iz Uprave za veterinu, samo u januaru ove godine, 14 mesta u Srbiji se našlo na listi zaraženih ili ugroženih područja od Afričke kuge svinja.

Izvor: Politika

Prethodni tekstUsevi i „februarsko proleće“; temperaturni disbalans i agrarne mere
Sledeći tekstJoš novosti u agraru: sportski ribolov, Ruma i vebinar