Naslovna Poljoprivreda Afrička kuga svinja još nezabeležena u Vršcu, oprez visok

Afrička kuga svinja još nezabeležena u Vršcu, oprez visok

346
0

Grad Vršac obavestio je građane da do sada afrička kuga svinja nije zabeležena na teritoriji samog grada. Međutim, čelnici grada apeluju na građane da povećaju opreznost, jer je najbliže mesto gde je utvrđena zaraza kod domaćih svinja Banatski Karlovac.

„Zato je važno da sva poljoprivredna domaćinstva i farme koje uzgajaju svinje, redovno sprovode sve postupke dezinfekcije gazdinstava/farme,“ ističe se na sajtu Grada Vršca. Građani se urgiraju da na vreme postave dezobarijere na ulasku u objekte gde uzgajaju svinje. Apeluje se na njih i da pravovremeno prijave nadležnim veterinarskim stanicama svaku promenu na jedinkama. „Brojno stanje svinja, takođe bi trebalo prijavljivati nadležnoj veterinarskoj stanici,“ stoji u saopštenju.

Foto: Pixabay

U nastavku teksta, naglašava se da je u gradovima i opštinama, gde su već zabeleženi slučajevi zaraze afričkom kugom svinja izvršena eutanazija. To uključuje domaćinstva i farme gde je bolest ustanovljena, odnosno tamo gde su zabeležena uginuća.

Eutanazija je izvršena uz zapisnik Veterinarskog inspektora i odvagu tovarene mase uginulih svinja od strane nadležne Komunalne službe za poslove zoohigijene.

„U navedenim slučajevima, nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izvršilo je plaćanje nastale štete vlasnicima po tržišnim cenama,“ ističe se na sajtu Grada Vršca. „Takođe, ovim putem želimo da upoznamo građane da su sve usluge zoohigijene JKP “Drugi oktobar” u Vršcu potpuno besplatne za sve građane. Kao i da se odnošenje uginulih životinja ne naplaćuje.“ U zaključku izjave dostavljen je kontakt broj telefona službe zoohigijene „Drugi oktobar“.

Foto: Bolja zemlja

Afrička kuga svinja u brojevima

Prema podacima na sajtu Ministarstva poljoprivrede, do sada je potvrđeno 1.932 slučajeva afričke kuge svinja kod domaćih svinja. Od tog broja je 1575 uginulih jedinki. Zaraza je zabeležena na 1.600 gazdinstava na teritoriji 43 opštine u 14 upravnih okruga. Pritom je bolest potvrđena kod 352 divlje svinje na teritoriji 25 opštine u 8 upravnih okruga.

Od bezbednosnih mera, eutanaziranje svinja je u punom jeku, i približno 26.000 jedinki je do sada bezbedno uništeno. Pritom, izvršeno je 331.600 aktivnih nadzora i ispitano 44.257 uzoraka molekularnom metodom. Svako eutanaziranje je pratila sanacija prostora. Zabrane na promet svinja i/ili svinjskog mesa sa zaraženih i ugroženih područja su i dalje na snazi.

Izvor: Vojvodina uživo

Pogledajte i: Afrička kuga svinja: Uticaj na male uzgajivače,  Afrička kuga svinja nije prisutna u Šumadiji