Naslovna Poljoprivreda Afrička kuga svinja kod 738 grla

Afrička kuga svinja kod 738 grla

313
0

Direktor Uprave za veterinu Miloš Petrović izjavio je da je afrička kuga svinja zabeležena kod 738 jedinki u Srbiji u periodu otkad su registrovani prvi slučajevi ove godine. Izvršena je eutanazija 3.303 grla, dok je od zabeleženog broja zaraženih uginulo 315.

Afrička kuga svinja u julu mesecu

AKS, kako je naveo Petrović tokom sednice Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Skupštine Srbije, je dijagnostikovana i kod 243 jedinki divlje svinje. Zaraza može preći sa divljih na domaće svinje, ali podsećamo da ne može preći na ljude.

Foto: Youtube

Vlasnici uginulih i eutanaziranih jedinki će biti adekvatno kompenzovani, naglasio je Petrović. Iz Republičkog budžeta je za tu svrhu do sada isplaćeno 22.7 miliona dinara po hitnom postupku. Prilikom sednice Odbora, direktor Uprave za veterinu je apelovao vlasnike svinja da ih drže zatvorenim i time spreče potencijalni kontakt sa zaraženim divljim jedinkama. Dodao je i da se mora izbeći ispaša na otvorenom dok se situacija ne sanira u potpunosti. Ishrana, kako je naveo, mora strogo da se kontroliše ne bi li se domaća grla zarazila putem netestirane kontaminirane hrane.

Svaku promenu zdravstvenog stanja, apeluje i Petrović i ostali relevantni stručnjaci, treba prijaviti nadležnom veterinaru. Po prijavi, veterinar će izaći na teren, uzeti uzorak i ispitati ga na licu mesta.

„Cinghiale Sus scrofa“, foto: Bizzaria, licencirano pod CC BY-SA 4.0
Izvor: Wikimedia Commons

Region u crvenom

Izbijanje afričke kuge svinja u Srbiji je ispraćeno propisnim merama od prvog prijavljenog slučaja u selu Jabuka. Najviše je pogođen Braničevski okrug, a gotovo sva gazdinstva na udaru su mali proizvođači.

Slučajevi ove bolesti su zabeleženi i u Bosni i Hercegovini, kao i u Hrvatskoj po prvi put. Obe države su sprovele adekvatne zaštitne kako i zakonske mere da se zaraza suzbije. U Bijeljini je na snazi zabrana prodaje grla na otvorenom, kao i bilo kakav promet živih jedinki. Samo u Republici Srpskoj pojava virusa je zabeležena na 42 imanja. U Hrvatskoj je, sem u Posavskim Podgajcima, virus utvrđen i na imanjima u selima Gunja, Privlaka, Rajevo Selo i Drenovci. U sve tri zemlje AKS je srazmerno mnogo prisutniji u domaćim gazdinstvima nego u lovištima.

Izvori: RTV, ATV, Politika

Pogledajte i: Afrička kuga svinja najprisutnija u Braničevskom okrugu, Afrička kuga svinja sanirana u 5 žarišta