Naslovna Poljoprivreda Afrička kuga svinja: pojačana kontrola mesa na eventima

Afrička kuga svinja: pojačana kontrola mesa na eventima

94
0

Kako je afrička kuga svinja i dalje aktuelna u stočarstvu, Veterinarska inspekcija pojačala je nadzor i kontrolu hrane životinjskog porekla na svim manifestacijama, javljaju na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Veterinarska inspekcija će u skladu sa propisima strogo kontrolisati meso koje se prodaje na događajima gde meso i mesni proizvodi imaju primetno prisustvo. Pritom, biće prisutna na licu mesta svakodnevno, od prvog do poslednjeg dana održavanja dotičnog događaja. Neophodno je, naglašava se na sajtu Ministarstva, da organizatori najkasnije 10 dana pre održavanja prijave manifestaciju.

Foto: Bolja zemlja

Načelnica veterinarske inspekcije Ljiljana Ivanjac je u izjavi za Tanjug podsetila da se tokom jeseni tradicionalno održava niz različitih sajmova i vašara. Sve njih, ističe ona, aktivno nadzire i kontroliše veterinarska inspekcija. Tim povodom je Ivanjac istakla da će sada biti posvećena posebna pažnja usled aktuelne epidemiološke situacije sa kugom.

„Bitno je da smo spremni da reagujemo u pojačanim akcijama, posebno sa nadzorom i kontrolom mesta u kome se održava manifestacija. Cilj veterinarske inspekcije je da manifestacija bude pod stalnim nadzorom  sve vreme“, Istakla je Ivanjac.

Foto: Pixabay

Afrička kuga svinja: događaji u septembru

Među događajima koje Inspekcija posećuje, Ivanjac je istakla recentni Šabački vašar, kao i nadolazeću „Kupusijadu“ u Mrčajevcima. „Mi smo već izašli na teren i organizovali veterinarsku službu. Unapred radimo kontrole ugostiteljskih objekata i pečenjara. Kolege su i danas na terenu,“ istakla je ona.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je na celoj teritoriji zemlje uvelo kontrole transporta vozila koje prevoze živa grla, kao i hranu životinjskog porekla. Ovo je urađeno u aktivnoj saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. „Na potezu Mrčajevaca smo uz saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i saobraćajnom policijom postavili tri saobraćajna punkta. Preduzimamo sve mere da manifestacija u Mrčajevcima prođe tako da sva hrana koja bude izložena bude kontrolisana i proverenog porekla“, apostrofirala je načelnica Inspekcije.

Foto: Pixabay

Vašari u Šapcu i Smederevskoj Palanci su sledeći, veli Ivanjac. A nakon toga ide veliki broj vojvođanskih manifestacija koje u sklopu sebe imaju spravljanje hrane u kotlićima. „Na teritoriji cele zemlje, za sve manifestacije Veterinarska inspekcija ima kalendar. I već se znaju imena ljudi koji će biti na tim manifestacijama. Svi izlagači hrane životinjskog porekla moraju preko organizatora da unapred prijave učešće šefovima veterinarskih inspekcija u okruzima gde je manifestacija“, zaključila je Ivanjac.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Prethodni tekstPojeftinjene namirnica, poskupljenje hrane: paradoks
Sledeći tekstPaprika „crvena roga“ se uveliko bere, povrtari nisu oduševljeni