Naslovna Poljoprivreda Afrička kuga svinja: poskupljenje živih grla za 40%

Afrička kuga svinja: poskupljenje živih grla za 40%

8217
0

Po najnovijoj statistici, afrička kuga svinja je sa sobom odnela oko 1.5% svih grla u Srbiji, što vidno utiče i na cenu živih jedinki. Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije smatra da će svinjsko meso, koje je u Evropi već poskupelo za 30-40%, poskupeti i na domaćem tržištu.

Stanić se u izjavi za RTS dotakao i cene drugih stočnih proizvoda. Kako tvrdi, skok cene svinja će zasigurno pratiti poskupljenja govedine, ovčetine, jaretine i ostalih, prvenstveno jer će se potražnja za istim povećati usled nedostatka svinjetine. „Oni koji se bave prodajom svinjetine svakako će imati u vidu ekonomsku moć stanovništva. Cene će ići nagore,“ naglasio je Stanić. „Ali u razumnom nivou, imajući u vidu kontinuirani pad kupovne moći građana poslednjih šest meseci.“

afrička kuga svinja

Zarada trgovaca, kako naglašava predstavnik PKS-a, nije previsoka kako su je ocenile monetarne vlasti, a značajniji pad na marži nije realan. Međutim, podvukao je da cena može biti stvar predgovora samo kod osnovnih namirnica. „Kod tih artikala koji su najfrekventniji tu može biti pregovora,“ dodao je. „Ali ne treba se previše oslanjati na to. Jer može doći do određenih nestašica kao što je bilo prošle godine kada je u pitanju mleko. I onda se taj trošak prebacuje na druge u lancu. A može povećati i uvoz, što će smanjiti potražnju za domaćim sirovinama.“

Kada se spuste cene, istakao je naš sagovornik, neretko dolazi do jačeg inflatornog pritiska koji opet padne na stanovništvo.

Foto: Pixabay

Za kraj izjave, Stanić se dotakao i žitarica, za koje je naglasio da će doneti manji profit nego prošle godine. Tačno je, dodaje Stanić, da su nam prinosi za 20% veći što se pšenice tiče. Ali treba naglasiti da je cena ove kulture na globalnom nivou pala za bezmalo 22%. Cene sojine sačme i kukuruza su takođe pale, u slučaju kukuruza čak za trećinu u odnosu na prethodnu sezonu, zaključuje Stanić.

Afrička kuga svinja jedan u nizu problema

Pitanje cene svinjskog mesa je tek jedan od mnogih problema sa kojima se srpski svinjari suočavaju. Zbog enormnog broja zaraženih jedinki, u Srbiji je eutanazirano preko 30.000 grla. Na pojedinim malim farmama su uništeni čitavi tovovi, gde su domaćini ostali bez ijedne životinje. Nadoknade za eutanazirana grla stižu sporadično, ali stočari naglašavaju da ponuđene sume nisu ni približno dovoljne da pokriju troškove proizvodnje ove godine.

foto: J. El Omari, koren kukuruza
foto: J. El Omari

Ratari se takođe nalaze u nezavidnoj situaciji. Kulture koje su lani bile isplative, poput pšenice i kukuruza, ne pokrivaju troškove proizvodnje za ovu sezonu. Treba tu naglasiti i višak prinosa od prethodne godine, te pojavu aflatoksina u kukuruzu i nemogućnost izvoza žitarica preko luke u Konstanci. Čak i kulture poput suncokreta i šećerne repe, za koje se prognoziralo da će ove sezone ostvariti profit, su rodile ispod očekivanja ratara.

Izvor: Danas