Naslovna Poljoprivreda Agrarne vesti: „Najdomaćin“, maline, prijave za hektare i skupovi

Agrarne vesti: „Najdomaćin“, maline, prijave za hektare i skupovi

453
0

„Najdomaćin“ je u Obrenovcu, organizuje se skup o finansiranju u PKV, malinari možda dobiju pomoć, a olakšavaju se i prijave za hektare. Sve ove agrarne vesti na jednom mestu, u isto vreme! Prionimo na čitanje.

Tanasković: „Najdomaćin“ sa više para no ikad

Poljoprivredni karavan „Najdomaćin 2024“ posetio je Obrenovac, a ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je istakla da je nagradni fond za pobednika titule „Najdomaćin“ izuzetno velik, jer će dobitnik osim novčane nagrade dobiti i robne nagrade.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da su prijave za takmičenje „Najdomaćin 2024“ otvorene od 1. marta i trajaće do 30. septembra ove godine.

Ukupan nagradni fond ove godine prelazi 7.000.000 dinara, od čega će deo biti u obliku robnih nagrada za najbolje domaćine iz različitih regiona. Poljoprivredni karavan će ove godine posetiti više od 10 gradova širom Srbije.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Tanaskovićeva je podvukla da među prisutnima verovatno ima mnogo kandidata koji mogu osvojiti titulu „Najdomaćin“. Istakla je da je nagradni fond značajan, jer pored novčanih nagrada uključuje i robne nagrade, koje, iako možda neće rešiti sve probleme, predstavljaju podršku u vidu đubriva i drugih repromaterijala.

Prijavljeni učesnici će biti ocenjivani u pet kategorija: ratarstvo, stočarstvo, povrtarstvo, voćarstvo i organska proizvodnja. Pobednik „Najdomaćin“ Srbije biće nagrađen sa 2.000.000 dinara za dalja ulaganja, dok će po dvoje najboljih u svakoj kategoriji dobiti po pola miliona dinara.

Izvor: Najdomaćin zvanični sajt

Učesnike očekuje 11 glavnih nagrada, kao i brojne robne nagrade koje će dobiti na karavanima. Te nagrade će uključivati seme, đubrivo i druge materijale za setvu i obradu zemljišta.

Pored prijava, relevantan žiri će koristiti jasno definisane kriterijume kako bi izabrao najbolja poljoprivredna gazdinstva u Srbiji, iz kojih će kasnije biti izdvojene top liste.

Izvor: Prirodna komora Srbije/Boban Ristić

Ovaj projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

Skup o finansiranju poljoprivrede čeka zainteresovane

Privredna komora Vojvodine, u saradnji sa Institutom za ekonomiku poljoprivrede – Beograd i uz podršku novinsko-izdavačkog preduzeća „Dnevnik – Poljoprivrednik“ Novi Sad, organizuje tematski skup pod nazivom „Finansiranje poljoprivrede u 2024. godini“.

Izvor: Privredna komora Vojvodine

Skup će se održati u sredu, 13. marta 2024. godine, u zgradi Privredne komore Vojvodine, Novi Sad, na adresi Braće Popović 5, u Master centru, na III spratu u sali „Nikola Tesla“, s početkom u 11 časova.

Na ovom skupu, koji će biti organizovan kao panel diskusija, biće predstavljene mere podrške poljoprivredi za 2024. godinu koje su obezbedili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, kao i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine.

Izvor: Shutterstock/bibiphoto

S obzirom na ograničen broj mesta, neophodno je potvrditi prisustvo putem mejla: poljoprivreda@pkv.rs. Takođe, pitanja možete poslati putem iste mejl adrese i pre početka skupa.

Gde smo sa malinama?

Vlada Srbije je usvojila ažuriranu Uredbu o vanrednoj interventnoj meri podrške pravnim subjektima i preduzetnicima koji skladište malinu i višnju za rod 2022. godine, kako bi ispunili svoje obaveze prema proizvođačima.

Foto: Pixabay

Prema saopštenju Vlade, dopunom ove uredbe omogućeno je reprogramiranje kredita korisnicima. To uključuje produženje roka otplate kredita do 30 meseci, gde ulazi i grejs period od šest meseci. Pritom, rok otplate kredita ne može biti duži od 54 meseca od dana puštanja kredita u opticaj.

Kreditna podrška podrazumeva subvencionisanje dela kamate po stopi referentne kamatne stope Narodne banke Srbije tokom perioda reprogramiranja. Ovakvim merama stvaraju se uslovi za bolje plasiranje robe na tržištu, čime se ublažavaju posledice poremećaja na tržištu.

malina, pixabay
foto pixabay

Takođe, na sednici Vlade doneta je Odluka o kvantitativnom ograničenju uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda radi zaštite domaće proizvodnje i primarnih proizvođača. Ova odluka odnosi se na kvartalne dozvole za uvoz jestivog suncokretovog ulja i margarina.

Ograničenje uvoza za navedene poljoprivredno-prehrambene proizvode važiće devet meseci i biće u skladu s prosečnom količinom uvoza u prethodne četiri godine.

Prijavljivanje za hektare, u detalj

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da poljoprivredni proizvođači sada mogu podnositi zahteve za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji. Ovo mogu čak i za parcele koje se trenutno nalaze na verifikaciji, a na kojima se gaji biljna kultura.

Dotična nova mogućnost namenjena je poljoprivrednicima koji su obnovili registraciju. Kako se navodi, ovo je omogućeno s ciljem da im se olakša proces prijave za ove podsticaje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

foto: M. Stojanović
foto: M. Stojanović

Parcele na kojima je zasađena biljna kultura, a koje su trenutno na verifikaciji, biće vidljive na platformi ePodsticaji pre završetka verifikacije. Time se omogućava korisnicima da podnesu zahtev za podsticaje u biljnoj proizvodnji.

Obrada ovih zahteva biće izvršena nakon što se parcele odobre i upišu u poljoprivredno gazdinstvo podnosioca zahteva.

Traktori oranje

Poljoprivrednicima koji su već podneli zahtev za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, a nemaju parcelu koja je trenutno na verifikaciji, preporučuje se da ažuriraju svoj zahtev i uključe te nove parcele.

Ministarstvo takođe naglašava da je obnova registracije poljoprivrednog gazdinstva moguća i kada postoje parcele koje se tek čekaju na odobrenje. Međutim, to je izvodljivo pod uslovom da su ispunjeni svi ostali propisani uslovi.

Foto: Pixabay

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti zahtev za podsticaje putem portala ePodsticaji.

Rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, koji iznose 18.000 dinara po hektaru, produžen je do 1. aprila 2024. godine.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3, 4)