Naslovna Poljoprivreda Agrarne vesti širom Srbije: Kako Aranđelovac i Novi Pazar pomažu paore?

Agrarne vesti širom Srbije: Kako Aranđelovac i Novi Pazar pomažu paore?

685
0

Da li, i na koji način, Aranđelovac pomaže domaće poljoprivrednike? Kako, i u kom smeru, teče ispomoć stočarima u Novom Pazaru? Otpočnimo dan lepim vestima iz obe ove metropole ruralnog razvoja.

Aranđelovac i „Divci“ u znaku agrarne podrške

U cilju pružanja podrške poljoprivrednicima, posebno stočarima, lokalna samouprava u saradnji sa Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i Fondacijom „Ana i Vlade Divac“, uz podršku projekta USAID „Velika-mala privreda“, objavila je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava iz lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede u opštini Aranđelovac u 2024. godini. Konkurs je otvoren do 5. aprila, a fond od pet miliona dinara formiran je kroz zajedničko ulaganje Opštine Aranđelovac i Fondacije „Divac“.

Bojan Radović, predsednik Opštine Aranđelovac, prokomentarisao je ovu akciju. „Želimo da povećamo broj grla stoke i subvencionišemo nabavku koza, ovaca i svinja,“ naglasio je. „Visina sredstava koju poljoprivrednik može da dobije je pola miliona dinara, a iznos se vraća u drugoj i trećoj godini, kvartalno, po 50%. Vraćena sredstva ponovo će biti namenjena ovom konkursu. Verujemo da ćemo ovako moći da uvećamo stočni fond i malo pomognemo poljoprivrednicima“.

Izvor: Fondacija Ana & Vlade Divac

Prezentacija projekta u prostorijama Narodne biblioteke „Sveti Sava” privukla je značajnu pažnju poljoprivrednika. „Svake godine otvaramo po četiri ovakva fonda, a ovo je prvi koji je namenjen stočarima. Drago nam je da se na ovim konkursima pojavljuje sve više mladih i žena,“ apostrofirao je Miliјan Maraš iz Fondacije „Ana i Vlade Divac”.

Fondacija „Divac“, u savezu s USAID-om, od 2020. godine pokreće inicijative za osnivanje lokalnih poljoprivrednih fondova, a do 2023. godine je podržala 1.400 gazdinstava pružajući bespovratna sredstva u vrednosti od gotovo dva miliona evra.

krava
Photo by Etienne Girardet on Unsplash

Stočarstvo ključno u razvoju pazarskih paora

Održan je nacionalni dijalog o transformaciji prehrambenih sistema s fokusom na održivi razvoj i efikasnost stočarstva u Novom Pazaru.

Nihad Hasanović, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Novi Pazar, naglasio je da su Novi Pazar, Sjenica i Tutin regije s pretežno stočarskom proizvodnjom, ističući da je njihova perspektiva u napretku ove grane poljoprivrede. Pozvao je učesnike u proizvodnji i preradi mleka, kao i mesne industrije, da razmene iskustva i identifikuju prilike unutar programa podrške, s ciljem unapređenja njihove delatnosti.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Dijalog pod nazivom „Perspektive razvoja organskog stočarstva i proizvodnje hrane životinjskog porekla kroz mere podrške“ deo je serije skupova posvećenih nacionalnim i globalnim ciljevima u očuvanju zdravlja i životne sredine. Akcenat je stavljen na inovativne poljoprivredne strategije, ulaganje u mala preduzeća i primenu zakona u skladu s evropskim standardima. Učesnici su se složili o neophodnosti obezbeđivanja održivosti prehrambenih sistema radi zadovoljenja potreba budućih generacija.

Organizatori događaja su FAO, Serbia Organica, Grad Novi Pazar i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Izvori: Politika, RTVNP