Naslovna Mehanizacija AgriSummit.tech: Prva regionalna konferencija u hotelu „Mona Plaza“

AgriSummit.tech: Prva regionalna konferencija u hotelu „Mona Plaza“

388
0

U beogradskom hotelu „Mona Plaza“ održaće se prva regionalna konferencija AgriSummit.tech 8. i 9. juna, javlja Danas.

AgriSummit.tech je konferencija posvećena primeni praktičnih digitalnih i tehnoloških (IKT) rešenja u oblasti poljoprivrede na Zapadnom Balkanu. Posebni fokus se stavlja na sektore voća, povrća i vinogradarstva.

Tokom panel diskusija i prezentacija, posetioci će imati prilike da se upoznaju sa aktuelnim globalnim trendovima na polju IKT rešenja u poljoprivredi. Pritom, saznaće i koja su od tih rešenja dostupna u Srbiji i regionu i koji su uspešni primeri istih. Fokus će biti i na prednostima koje ta rešenja mogu da doprinesu održivosti i profitabilnosti poljoprivrednog ekosistema.

Konferencija će okupiti stručnjake iz nekoliko zemalja regiona, uključujući Hrvatsku, Severnu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Prisustvovaće različiti proizvođači, pružaoci digitalnih rešenja, stručnjaci, organizatori proizvodnje, kao i predstavnici univerziteta, zadruga, privrednih udruženja, i razvojnih i istraživačkih organizacija.

Projekat o satelitskom praćenju stanja useva
Foto: NSinfo

Agenda konferencije

Tokom prvog dana, u sali Donji Dorćol održaće se niz interaktivnih i tematskih sesija, te panel diskusija i prezentacija. Uvaženi gosti će govoriti o svojim iskustvima u razvoju i primeni digitalnih rešenja. Biće reči i prednostima pomenutih rešenja i omogućavanju šire upotrebe na domaćim prostorima. Istog dana je tik ispred Donjeg Dorćola planiran i mini-sajam. Na njemu će posetiocima biti predstavljena dotična tehnološka i digitalna rešenja u praksi.

Drugi dan konferencije će biti posvećen poseti farmama i poljoprivrednim gazdinstvima na kojima se već uveliko primenjuju moderna „pametna“ rešenja o kojima će biti reči prvog dana. U planu su posete selu šepšin, gde se uveliko primenjuje „pametni“ sistem za navodnjavanje, i farmi „Berry Log“ na Kosmaju. Detaljna agenda se može overiti na zvaničnom sajtu konferencije.

Digitalizacija u poljoprivredi

Cilj konferencije

Organizatori AgriSummit.tech-a na zvaničnom sajtu konferencije naglašavaju da je glavni cilj događaja razvoj svesti o digitalizaciji poljoprivrede. Konačan ishod je koncept zvani AgriTech. Ukratko, AgriTech je primena inovacija u digitalnoj i pametnoj tehnologiji zarad poboljšanja poljoprivrede i donošenja većih i kvalitetnijih prinosa, samim tim i ostvarivanje većeg profita. Među dotičnim inovacijama spadaju „napredno praćenje primarne proizvodnje, korišćenje visoko- precizne tehnologije u poljoprivredi, upotreba GIS/GPS tehnologije, automatizacija, „pametno“ navodnjavanje, digitalni komunikacioni alati kao i primena platformi za planiranje resursa poljoprivrednih preduzeća“, kako stoji na sajtu.

Izvori: Danas, AgriSummit.tech

Prethodni tekstNojevi u Srbiji; Zrenjanin poslednja oaza uzgoja najvećih ptica
Sledeći tekstStiže pomoć poljoprivrednicima sa poplavljenih gazdinstava