Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija AgroBelgrade: Voćari i povrtari po peti put zajedno na jednom mestu!

AgroBelgrade: Voćari i povrtari po peti put zajedno na jednom mestu!

120
0

Peti međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva AgroBelgrade 2024, otvoren je zvanično u četvrtak i trajaće do 27. januara.

Ovogodišnje izdanje AgroBelgrade potvrđuje svoj status kao vodeći sajamski i konferencijski događaj u regionu, pružajući poslovne prilike, mogućnosti za sticanje znanja i povezivanje u sektoru svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa. Takođe, privlači proizvođače poljoprivredne mehanizacije i opreme, rasadnike, semenske i hemijske kompanije, kao i druge stručnjake iz industrije.

Izvor: Agro Belgrade zvanični sajt

Značaj AgroBelgrade Sajma

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Jelena Tanasković, prilikom otvaranja sajma, istakla je značaj poljoprivrede u programu Vlade. Pritom se fokusirala posebno na podršku svakom pojedinačnom poljoprivredniku.

„U programu koji smo predstavili, trudimo se da onima koji možda razmišljaju da li da se bave proizvodnjom ili šta da urade u narednim godinama, da li da povećaju ili smanjuju proizvodnju, da im poručimo da ne treba da imaju dileme i da sve ono što ih je možda dvoumilo u toj odluci, sada treba da bude iza nas,“ izjavila je Tanasković tokom otvaranja.

Izvor: Agro Belgrade zvanični sajt

U svom izlaganju, dotakla se i trenutnog stanja u agraru. „Imamo jedan transparantan pristup ka proizvođačima i predvidljivost u smislu subvencija, što je najviše do sada. To se vidi iz budžeta od 119 milijardi dinara i od svih kreditnih linija koje nisu u tom iznosu i onoga što smo spremili kroz IPARD 3 program od ukupno 600 miliona evra za poljoprivredni sektor do 2027. godine,“ rekla je ministarka poljoprivrede. „Tu su i drugi projekti koje tek spremamo da ponudimo našim poljoprivrednicima u smislu modernizacije opreme, izvora finansiranja i svega ostalog potrebnog da bi poljoprivreda podigla svoju konkurentnost. Mi smo opredeljeni ka evropskom tržištu. Ali apsolutno ne odustajemo ni od otvaranja novih tržišta.“

Grad Beograd i investicije u agrar

Ova manifestacija se održava uz podršku Projekta „Velika mala privreda“. Dotični je finansiran od strane USAID-a, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Sekretarijata za poljoprivredu grada Beograda i Privredne Komore Srbije. Firma „Budimka“ je partner sajma.

Izvor: Agro Belgrade zvanični sajt

Ambasador SAD-a, Kristofer Hil, naglasio je ponos zbog doprinosa USAID-a osnivanju ovog sajma pre pet godina. Izrazio je nadu da prisustvo predstavnika iz regiona ukazuje na potrebu za otvorenim regionom, bez granica koje razdvajaju, već povezuju. Podržao je regionalne inicijative, posebno Otvoreni Balkan, ističući važnost nove energije u ponovnom posvećivanju saradnji u regionu za mir i sigurnost.

Lokalna podrška dolazi od Grada Beograda, koji ima veliki potencijal za razvoj poljoprivrede, kako organske, tako i konvencionalne. Grad je ove godine izdvojio značajna sredstva, preko 500 miliona dinara, za subvencionisanje poljoprivrede. Posebni je fokus na mala gazdinstva, voćarstvo i povrtarstvo. Takođe, u saradnji s poljoprivrednim fakultetom, organizuju se besplatne edukacije za poljoprivrednike s teritorije Beograda u poslednjih pet godina, izjavio je Sekretar za poljoprivredu Grada Beograda, Savo Pavičić.