Naslovna Blog Agrokorpa: Onlajn pijaca i sveže namirnice direktno iz bašte

Agrokorpa: Onlajn pijaca i sveže namirnice direktno iz bašte

U vreme pandemije koronavirusa i vanrednog stanja, kompletno srpsko tržište stavljeno je na aparat za održavanje života.

603
0

Piše: Redakcija BZ
#odgovornonovinarstvo

Među kompanijama koje se gase ili trpe veliku štetu, našli su se i poljoprivrednici, čiji su proizvodi odjednom izgubili svoje tržište. Zatvaranjem restorana i pijaca, ugasila se mogućnost da povrtarski proizvodi prvenstveno, završe na trpezi krajnjeg potrošača, a proizvođačima preti kontejner.

Međutim, Srbija je zemlja snalažljivih ljudi, koji se brzo organizuju i još brže skupe pod parolu solidarnosti, pa je tako ideja o osposobljavanju online tržišta za naše poljoprivrednike nekako bile logičan sled događaja.

Mnogo građana i kompanija, koje se bave online poslovanjem, formirale su sajtove, direktorijume i platforme koji su oživeli pijace i restorane i vrlo brzo stvorili klimu da poljoprivredni proizvođači, pre svega povrtari, dobiju priliku da svoje proizvode prodaju svim kupcima koje su opskrbljivali robom i pre vanrednog stanja.

Posebno brzo, snašli su se oni koji su desna ruka poljoprivrednim proizvođačima već dugi niz godina, kao što je sajt www.agrokorpa.rs koja je i pre krize, omogućavala poljoprivrednicima da online prodaju robu, ali i da pronađu rešenja za poljoprivrednu mehanizaciju, nabavku poljoprivrednih proizvoda i sve što im je sezonski i vansezonski neophodno.

Virtuelno tržište sa tradicijom dugom dve godine, nije osmišljeno zbog aktuelnog, globalnog problema, već da smanji razdaljine i priušti brze i korisne informacije poljoprivredi.

I u situaciji koja nije vanredna, pokazalo se kao preko potrebna stvar, u vreme kada je digitalizacija tržišta uveliko osvojila Planetu. Više od 3000 gazdinstava, kompanija, zadruga i drugih poljoprivrednih subjekata, vrlo uspešno trguju na Agrokorpinoj platformi, pa je ova kriza donela samo pojačanu potrebu ostanka na onlajn funkcionisanju.

Za većinu poljoprivrednika, ovo nije ništa novo, već stari dobri način da se nađe sve, svako i svašta u trenutku kada zatreba.

Po ugledu na Agrokorpu, mnogo ljudi je osetilo potrebu da napravi slična virtuelna tržišta, pa će kupovina, bar za neko vreme, biti svojevrsan šoping iz fotelje.

Da li je pandemija pojačala posetu virtuelnom poljoprivrednom tržištu Agrokorpa? Kako se snalaze urbani kupci, regularni potrošači na pijacama? Da li je porastao broj prijava, ko se sve pojavio sa svojom ponudom i koji su sve benefiti i kupaca i proizvođača, pitali smo Mariju Štrbojević iz kreativnog tima Agrokorpe.

Intervju možete pogledati ovde.