Naslovna Blog AgroLIFE aplikacija za poljoprivrednike

AgroLIFE aplikacija za poljoprivrednike

260
0

Početkom jula, poljoprivrednici će moći da besplatno koriste najnoviji aplikaciju kompanije „Greensoft“, podružnice kompanije „Telegroup“. Aplikacija se zove AgroLIFE i namenjena je kako proizvođačima, tako i krovnim institucijama u Srbiji.

Šta nudi AgroLIFE?

Sama struktura aplikacije je takva da nema praznog hoda i da se svi elementi preklapaju, uz lak korisnički pristup. Sastoji se iz sledećih elemenata:

  • GIS platforma
  • Digitalna knjiga polja
  • Napredno izveštavanje
  • Resursi
  • Evidencija radnika
  • Meteo stanice i lot funkcionalnosti.

Prvi element je, kako se navodi na zvaničnom sajtu „Greensoft-a“, modul za jednostavno i efikasno upravljanje svim vrstama digitalnih mapa. Sadrži kompletne predefinisane podatke o parcelama, zasadima i zemljištu, te inteligentne algoritme za pretraživanje, GIS editor, unošenje i dalju distribuciju podataka uz neograničen broj slojeva mapa i atributa.

Izvor: Pixabay

Drugi element evidentira sve što se radilo u sklopu jedne parcele. Podaci koji se skladište ovde variraju od radnih operacija do utrošenih materijala i angažovanih mašina, kao i prinosa koji su ostvareni u sezoni.

Treći element vrši analizu i kontrolu inputa poljoprivrednika u datu parcelu. Podaci koje dobija natrag su segmentirani po različitim kriterijumima, kao što su različite kulture, profitabilnost i sektori proizvodnje.

Četvrti element jeste baza podataka apsolutno svih resursa unetih u parcelu. Tu spadaju seme, pesticidi, đubriva i mašine. Treba naglasiti da ova platforma sadrži i preko neverovatnih 12.000 kombinacija plodoreda za kompletnu optimizaciju setvene strukture.

Peti element evidentira sve radnike uključene u proizvodni proces. Beleži se njihov učinak rada, kao i aktivnosti u koje su uključeni tokom proizvodnje.

Šesti element prati sve ključne meteorološke promene i njihov uticaj na parcelu. Sakupljaju se podaci poput temperature, vlažnosti vazduha, količine padavina, brzine vetra, itd.

Image by rawpixel.com on Freepik

Pravi izbor za proizvođače

Mila Rajšić, članica marketing tima kompanije „Telegroup“, naglasila je da je najveći benefit aplikacije AgroLIFE mogućnost personalizacije i adaptacije u skladu sa potrebama i zahtevima poljoprivrednika. „Jedan od problema koji platforma rešava državnim službama je evidencija zemljišta po opštinama. Na ovaj način opštine tačno znaju raspored poljoprivrednih parcela i imaju evidenciju o operacijama i setvi koja se vršila na svakoj parceli,“ napomenula je Rajšić.

U svojoj izjavi, sagovornica je dodala da je multi-level pristup ono što ističe aplikaciju među konkurentima. Pritom, samoj platformi može da se pristupi sa bilo koje tačke na planeti. Mobilna aplikacija može da se koristi preko računara, tableta ili mobilnog telefona. Trenutno će biti dostupna pretežno za region Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Izvor: Greensoft, Agroklub

Prethodni tekstMinistarka Tanasković na FAO konferenciji u Rimu
Sledeći tekstI do 200 kilograma povrća po stanovniku