Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Agrosava“ na Poljoprivrednom sajmu u Šapcu: (još malo pa) decenija i po...

„Agrosava“ na Poljoprivrednom sajmu u Šapcu: (još malo pa) decenija i po uspeha

124
0

Poljoprivredni sajam u Šapcu je ugostio mnoge izlagače, a već 14. po redu put se tu našla i etablirana kompanija „Agrosava“. Ekipa „Bolje zemlje“, u obilasku Sajma, je porazgovarala sa diplomiranim agroinženjerom Velimirom Veletom Cvijetićem, inče starim poznanikom „Bolje zemlje“ i stručnjakom za poljoprivredne kulture.

Srđan se sa Cvijetićem fino izrazgovarao u tih pet minuta, te je saznao neke jako korisne informacije vezane za učešće „Agrosave“ u Šapcu i zašto je to tačka ponosa za kompaniju. Naime, kako naš prijatelj stručnjak ističe, u Mačvi je najveći broj AS hibrida kukuruza. Do te mere su popularni da se neki proizvođači čak i „kunu“ u kvalitet istih. Najpopularniji hibridi, ističe Cvijetić, su AS 72 i AS 507.

Izvor: Bolja zemlja

„Agrosava“ uvek u znaku progresa

Cvijetić je posebno naglasio šta je to što je „Agrosavu“ istaklo u svetu poljoprivrede. Naime, ova kompanija je prva u Srbiji započela sa proizvodnjom silažnih hibrida kukuruza. Danas su u tome toliko isprofilisani da se proizvođači maltene otimaju za priliku da upravo ove hibride zasade.

Kukuruz je, prema rečima našeg sagovornika, jedna od najprisutnijih kultura u zemlji, sa gotovo milion hektara zasađenih upravo pod ovom kulturom. Podjednako ga sade i veliki i mali proizvođači, a ova druga grupa je nekako od posebnog značaja kompanijama poput „Agrosave“. Sam Cvijetić ističe neverovatan podatak da je u Šapcu, samo na ovoj manifestaciji, prodefilovalo između 1200 i 1500 proizvođača! Prema toj računici, najmanje par hiljada njih prođe samo jedan štand, barem jednom. Dakako, sajmovi poput ovog su jako bitni po njih finansijski, iz više razloga. Cvijetić naglašava da nije u pitanju samo nabavka hibrida i propisnog zaštitnog materijala. Naime, dodaje da je edukacija podjednako bitna, i da mnogi ratari dolaze da traže savet od struke. Upravo te savete „Agrosava“ zdušno deli, i nastaviće sa svojim dobrim odnosom sa proizvođačima, apostrofirao je Cvijetić.

Izvor: Bolja zemlja

YouTube kanal „Bolje zemlje“ već dugi niz godina prati dešavanja vezana za kompaniju „Agrosava“, i ako vas interesuje šta je to još naš stručni sagovornik prokomentarisao, bacite pogled na video prilog već danas.