Naslovna Poljoprivreda „Agrosava“ u sred setve: preparati za tretman bilja protiv korova

„Agrosava“ u sred setve: preparati za tretman bilja protiv korova

228
0

Jovana Bajčić, diplomirani inženjer poljoprivrede i predstavnik kompanije „Agrosava“, se družila malo sa ekipom „Bolje zemlje“, iako su okolnosti našeg susreta bili manje nego povoljni. Naime, kako je našem i vašem Srđanu pojasnila, sada traje setva kukuruza, a vlage nigde. Suva zima, nagli nalet toplog vremena i manjak kiše doveo je do velikih problema na poljima. Dakako, i oglednim poljima kompanije „Agrosava“ i privatnim gazdinstvima.

Koje preparate „Agrosava“ preporučuje?

Suzbijanje korova je trenutno na proverbijalnom tapetu, kako naglašava naša sagovornica. Jednogodišnji uskolisni i širokolisni korovi već polako kreću da se pojavljuju i da uzimaju ključne nutrijente kukuruzu. U ovom periodu, kukuruz je izuzetno osetljiv, ističe Bajčić, i treba mu tretman što pre.

Naravno, kao i uvek, „Agrosava“ je spremna sa preparatima idealnim za jednogodišnje korove. Ukoliko vas gnjave uskolisne štetne biljke, dodaje Bajčić, za vas je koristan preparat Telus. Sa druge strane, Zeazin je idealan za širokolisne jednogodišnje finansijski opasno bilje, te je nužno primeniti ga.

Izvor: Bolja zemlja

Bajčić je naglasila da se preparati mogu komotno kombinovati i mešati, budući da se neretko različite vrste korova nađu na jednom polju. Pritom, apostrofirala je da su korovske vrste poput siraka i ambrozije posebno otporne, te je nužno reagovati što pre.

Srđan je, naravno, priupitao sagovornicu koji se još preparati mogu koristiti u ovom krucijalnom dobu. U arsenalu „Agrosave“ svakako postoji i Glifosav, koji se takođe može kombinovati sa prethodna dva preparata. Glifosav, ističe Bajčić, je idealan za suzbijanje palamide, koja je takođe zapažena na njivama ovog ranog proleća.

Izvor: Bolja zemlja

Kombinacija Telus-Zeazin-Glifosav, navodi Bajčić, je dobra i za useve suncokreta, ali se mora primenjivati u manjim količinama. Ono što može predstaviti problem, apostrofirala je, jeste činjenica da se kod obe kulture ovi preparati trebaju primeniti tik pred kišu. A kako još uvek nije sigurno kada ćemo kišu dobiti, ostalo su spekulacije.

Naravno, sem korova, i insekti su problem na poljima tokom ovog pretoplog aprilskog vremena. Posetite li naš YouTube kanal i overite li prilog sa našom gošćom, saznaćete i o kojim konkretnim insektima je reč.