Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „AlmaRosa“, zadruga ponosa: organski pristup uzgoju – od strane „laika“!

„AlmaRosa“, zadruga ponosa: organski pristup uzgoju – od strane „laika“!

106
0

U čemu se čeoni čovek zadruge „AlmaRosa“, Vladimir Miletić, izdvaja od ostalih gostiju „Bolje zemlje“ sa kojima smo razgovarali? Pa, po tome što podjednako voli da peva kao naš Srđan!

Ali o tome nešto kasnije. Prvo da overimo šta to Miletić zapravo radi.

Pred nalet pandemije, Miletić, ispraksovani IT stručnjak, se sa suprugom preselio na jedno imanje podno Fruške gore, čisto da isproba život u ruralu. Kako je došlo zatvaranje i nelagode tokom 2020. godine, Miletići su rešili da, kroz sistem volonterne kooperative, pokrenu kakav vid proizvodnje. Ceo svet im se okrenuo, ističe on, kad su naišli na bezmalo 2.500 žbunova divljeg šipurka, prostretog na 4 hektara.

Izvor: Bolja zemlja

„AlmaRosa“ rođena iz želje za napretkom

Kao neko kome je napredna tehnologija u malom prstu, Miletić je proveo mesece u istraživanju najboljeg prilaska preradi divljeg šipurka. Došao je na sistem zvani liofilizacija, odnosno hladno sušenje. Prema rečima našeg sagovornika, kultura (u ovom slučaju, šipurak) se zamrzava pulsno, i.e. trenutno. Potom se dotični plodovi smeštaju u posebne naprave, odnosno liofilizatore. Unutar njih, tečnosti iz plodova isparavaju na niskim temperaturama. Suva materija koja ostane je spremna za konzumiranje i preradu, a da je pritom zadržala 95% svih važnih nutrijenata.

Ovaj proces je jako bitan jer pomoću istog, moguće je spravljati konditorske proizvode koji ne gube na kvalitetu. Primera radi, Miletić pomoću ovih metoda proizvodi prirodni džem. Proces je, kako tvrdi, malo dugotrajniji, ali je rezultat izvanredan.

Izvor: Bolja zemlja

Svakako, šipurak nije nešto što, uslovno rečeno, proizvodi, pošto ga sa ostalim članovima zadruge samo bere u divljini. Ono što zapravo proizvodi jesu muskatne tikve, koje takođe obrađuje istim metodama. Srđan je, svakako, priupitao domaćina o potencijalnoj vinogradarskoj proizvodnji. Naposletku, Fruška gora je jedan od najpoznatijih vinogorskih reona u Evropi, i naš domaćin je toga svakako jako svestan. Štaviše, toliko je upućen u ovu tematiku da nam je dao i omanji čas istorije vina u ovoj regiji. Ali za sada, kako tvrdi, su planovi o vinogradskoj proizvodnji limitirani. Biće je, veli on, ali u manjem kapacitetu.

Sem tikvi, Miletić proizvodi i sopstveni kompost, bez stajnjaka, a uzgaja i bademe. Sve ovo, tvrdi on, je moguće uz istraživanje, napredak, ali i ljubav.

Izvor: Bolja zemlja

A kako Miletić peva? Jel bolji od našeg Srđana? Overite naš oficijelni YouTube kanal i saznaćete.