Naslovna Vesti Amerika odobrila proizvodnju GMO svinja za transplataciju organa?

Amerika odobrila proizvodnju GMO svinja za transplataciju organa?

701
0

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je „patent“ genetski modifikovanih svinja, za ishranu ili „uzgoj“ medicinskih proizvoda.

IZ LIČNOG ISKUSTVA: Ovo je najbolje vreme za nosivost kod kokošaka!

Svinje, koje je razvila medicinska kompanija Revivicor, mogle bi da se koristiе za obezbeđivanje organa i tkiva za transplantaciju, ili za proizvodnju mesa koje je bezbedno za ljude sa alergijama na meso.

– Odobrenje životinjskog biotehnološkog proizvoda za hranu i kao potencijalni izvor za biomedicinsku upotrebu predstavlja ogromnu prekretnicu za nauku – rekao je komesar FDA Stiven M. Han u saopštenju za štampu.

Svinje se zovu „GalSafe“ svinje jer im nedostaje molekul koji se naziva alfa-gal šećer, koji može izazvati alergijske reakcije. Alfa-gal šećer nalazi se kod mnogih sisara, ali obično ne i kod ljudi. Alfa-gal sindrom (AGS), koji uzrokuje ozbiljnu alergiju na meso, može se desiti nakon ujeda krpelja.

TAŠNA, MAŠNA I LAPTOP! To je OMČA OKO VRATA srpskim mesarima i stočarima A OVO JE REŠENJE! (VIDEO)

Iako još uvek nije posebno testiran za ljude sa AGS-om, FDA je utvrdila da su svinjski proizvodi GalSafe bezbedni za ishranu opšte populacije.

Od njih bi mogli i da se prave lekovi poput heparina, uobičajenog razređivača krvi proizvedenog iz životinjskog tkiva, sigurnijim za ljude sa AGS-om.

GalSafe soj takođe može biti koristan u transplantaciji organa, jer alfa-gal šećer može biti uzrok odbacivanja organa. Bezbednost ovih organizama u potencijalnim transplantacijama nije proverena, pa su potrebna dalja istraživanja.

ISTINSKI HEROJI SRPSKOG SELA! Pomoć države za tovnu junad ne stiže, a evo i zašto! (VIDEO)

Ovo nije prvi put da FDA odobrava genetski modifikovane životinje.

FDA je 2009. odobrila genetski izmenjene koze, a 2015. godine i piliće koji su se koristili u proizvodnji lekova, ali svinje GalSafe označavaju prvi put da je FDA odobrila genetski izmenjenu životinju i za ljudsku i za medicinsku upotrebu.

Izvor: The Verge