Naslovna Vesti Antonio Ventreska: „CILJAMO NA SRPSKI AGRAR!“

Antonio Ventreska: „CILJAMO NA SRPSKI AGRAR!“

105
0

Antonio Ventreska, direktor za Srbiju i Crnu Goru u Italijanskoj trgovinskoj agenciji, bio je učesnik „Kopaonik biznis foruma 2024.“ Tokom istog je govorio  na kom nivou je saradnja Srbije i Italije kako u oblasti poljoprivrede i investicija tako i u drugim industrijama, kao i šta je najveći izazov koji bi trebalo savladati.

Izvor: Antonio Ventresca – zvanični Fejsbuk profil

Kad Ventreska medije zatreska

Sa entuzijazmom, Ventreska se prvo osvrnuo na simbiozu dve zemlje, konkretno što se poljoprivredne proizvodnje tiče. „Italija je treći dobavljač za Srbiju, a u poljoprivredi je to jako važno jer je strateški ključno za nas i Srbiju,“ dodao je Ventreska. „Mi smo pažnju usmerili na Srbiju u poljoprivredi već dve-tri godine i cela italijanska vlada se fokusirala na Srbiju. Ministarka poljoprivrede je prošle godine bila u Novom Sadu, i tako smo izgradili i naš poslovni forum prošlog marta u Agriteku zato što daje mogućnosti saradnje kroz investicije i kredite u ovom sektoru. Zato što Italija ima tehnologiju, a Srbija ima dobru novu generaciju mladih poljoprivrednika koji imaju veoma dobre veštine u tehnološkim poslovima“.

U nastavku izjave, ističe da je moguće ostvariti sinergiju između igračke industrije i italijanske tehnologije, te povezivanje italijanskih kompanija sa srpskim preduzećima kojima je potrebna tehnološka podrška, uz angažovanje lokalnih kadrova iz Srbije i mladih generacija poljoprivrednika. Posebno je naglasio da u nedostatku propisne produktivnosti, poljoprivreda pati, a i poljoprivrednici pored pomenute.

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

„A da biste postigli produktivnost, morate ulagati, podsticati ulaganja u tehnologiju. Srbija ima samo 3 odsto terena sa navodnjavanjem,“ istakao je Ventreska. „Previše je mala količina, moramo da pokušamo da podignemo ovaj procenat na 10. Svake godine smo gubili 2 ili 3% zemlje u Srbiji jer ona odlazi ne navodnjavanjem. Dakle, Italija je pokretač u navodnjavanju, mogla bi pomoći. A mi sada ovde u Srbiji imamo investicije koje bi kompanije mogle da pomognu“.

Jelo, vino i ostale tangente

Tokom konferencije, on je izjavio da treba pomoći u investicijama kako bi se okupile RAS, IPARD i italijanske investicije radi izgradnje novih kompanija sa tehnološkim napretkom. Istakao je da je to suština. U razgovoru se dotakao i oblasti u kojima Srbija i Italija najbolje sarađuju. Kao primarnu naveo je prehrambenu industriju.

Izvor: Kopaonik biznis forum – zvanična Fejsbuk stranica

„Srbi vole italijansku kuhinju, mi osnažujemo kvalitet vina, bili smo na vinskom sajmu u Srbiji prošle godine sa 50 italijanskih kompanija, što je veoma veliki broj, a glavni im je cilj da spoje njihove proizvode i našu ljubav ka Italiji,“ veli zadovoljno Ventreska.

Izvor: Blic